Indyjskie curry z ciecierzycą

Dania z resztek są najlepsze, serio! Z takich kombinacji wychodzą najpyszniejsze posiłki, między innymi dzisiejsze indyjskie curry z ciecierzycą. 

Otwarty słoik z ciecierzycą, dwie samotne marchewki, ostatnia cukinia i resztka koncentratu pomidorowego, niby nic a jednak można z tego stworzyć naprawdę smaczną kombinację.

Składniki ok 3-4 porcje:

  • Ciecierzyca 400 g
  • Marchew 2 szt
  • Cukinia 1 mniejsza szt
  • Czosnek 2 spore ząbki
  • Cebula 2 szt
  • Przecier pomidorowy 4 łyżki lub passata pomidorowa ok 400g
  • Mleczko kokosowe 3 łyżki (twarda część)
  • Rodzynki garść
  • Papryczka chilli 1 szt
  • Przyprawy: kmin rzymski i kolendra po 1/2 łyżeczki, kurkuma, papryka słodka po 1 łyżeczce, cynamon szczypta
  • Ryż jaśminowy

 

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy starty na drobnych oczkach imbir i czosnek. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, posiekaną papryczkę chilli, całość chwilę podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy przyprawy ( kmin rzymski oraz kolendrę w ziarnach najlepiej rozetrzeć w moździerzu) i dokładnie mieszamy.

Marchewkę kroimy w cienkie, długie paski, idealnie sprawdzi się obieraczka do warzyw. Marchewkę dodajemy do garnka, wlewamy  przecier pomidorowy rozprowadzony w wodzie lub passatę pomidorową, rodzynki i dusimy pod przykryciem około 15 minut. W sezonie passatę i przecier możemy zamienić na 2 duże, sparzone pomidory. Po tym czasie do garnka dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, ciecierzycę i dusimy około 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania, opcjonalnie doprawiamy solą do smaku. Indyjskie curry podajemy z ryżem oraz sporą porcją natki pietruszki lub kolendry.

Indyjskie curry to dość wyraziste i pikantne danie, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki dodajcie nieco mniej papryczki chilli lub więcej mleczka kokosowego dla złagodzenia smaku. Warzywa gotujemy dość krótko dzięki czemu przyjemnie chrupią lecz oczywiście możecie podgotować nieco dłużej by uzyskać ulubioną konsystencję. Danie przygotowałam w dwóch wersjach: wegetariańskiej oraz mięsnej, także spokojnie fani mięsa mogą zamienić ciecierzycę na filet z kurczaka lub indyka. Obowiązkowo solidna porcja zieleniny!

Indyjskie curry to dość szybkie danie jednogarnkowe, mam nadzieję że lubicie takie propozycje obiadowe i chętnie wypróbujecie.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook61Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

3 Komentarz

  1. zgadzam się z Tobą, że z resztek jedzenie wychodzi zawsze naj!

  2. Prawdziwe pyszności!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑