Rosół domowy bazą wszystkiego (bez użycia soli)

Wywar warzywny lub warzywno mięsny jest podstawą każdej domowej zupy i nie tylko. Często w przepisach na gulasz, risotto czy sos do mięs wymagany jest wywar, bulion warzywny i niekoniecznie musi być to ten z kostki. Wystarczy poświęcić parę minut na oczyszczenie i umycie warzyw oraz mięsa a reszta robi się sama, serio!

Fakt domowy wywar wymaga czasu i cierpliwości, gdyż im dłużej gotujemy tym bardziej aromatyczny bulion otrzymujemy ale z pewnością warto. Sama zazwyczaj wymiękałam i po godzinie gotowania dodawałam kilka kostek warzywnych, chwila, moment i rosołek gotowy. Ale nie dziś!

Pogoda za oknem (-10°C) nie zachęca do opuszczanie cieplutkiego mieszkanka ale czego się nie robi dla zdrowej zupki 😉 Szybkie zakupy na rosół i pędem do domu (nie było nawet tak zimno), chyba myśl o pysznej zupie mnie rozgrzewała 😉

Zasada przy gotowaniu wywaru warzywnego jest prosta im więcej warzyw tym lepiej, ale wszystko oczywiście w granicach rozsądku.

Składniki na ok. 2,5l garnek :

  • 4 duże marchewki
  • duży por
  • cebula
  • seler
  • pietruszka
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • lubczyk
  • kurczak (porcja rosołowa)warzywa na rosół

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka (cebulę przed włożeniem do garnka dobrze jest opiec nad palnikiem, nada dodatkowego smaku naszemu wywarowi). rosół przygotowanie

 

Następnie oczyszczamy kurczaka i dokładamy do warzyw. Całość zalewamy zimną wodą.

Na wierzch wkładamy kilka gałązek natki pietruszki i posypujemy lubczykiem. Jeśli dodajesz suszony lubczyk, tak jak ja, warto pamiętać, aby lekko rozetrzeć zioła w dłoniach przed dodaniem do garnka, będzie jeszcze aromatyczniej.rosół gotowanie

 

Wywar pozostawiamy na palniku do zagotowania, po czym zmniejszamy płomień, tak by nasza zupa lekko się gotowała. I w zasadzie reszta robi się sama. W domu roznosi się piękny zapach warzyw i ziół a Ty masz czas na błogie weekendowe lenistwo.

Domowy wywar powinien gotować się koło 3 godzin. Po tym czasie jest on już intensywnie warzywny i co najważniejsze bez dodatku soli!

Zatem trochę cierpliwości a zdrowy, domowy wywar warzywny jest w zasięgu Twojej ręki. Tak przygotowany wywar możemy zajadać od razu jako tradycyjny rosół z makaronem (koniecznie brązowym!), jak  również może stać się on bazą dowolnej zupy na kolejny dzień.

Świetnie sprawdzi się także w roli bulionu, do zamrożenia w mniejszych porcjach i wykorzystania w dowolnym momencie.

 

Zdecydowanie polecam rosół w takiej formie, zero soli, zero chemii, samo zdrowie!

 

Mam nadzieje, że choć raz zrezygnujecie z gotowej kostki rosołowej i dacie się skusić na pyszny domowy rosół.

 

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:4    Średnia:2.3/5]
Podziel się...Share on Facebook0Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

5 Komentarze

  1. I ja również mrożę lub wekuję tylko na kilka dni. Co do cebulki to, aby zupa miała piękny kolor i jeszcze lepszy aromat, opalam ją na suchej patelni. Natomiast chcąc szybciej ugotować korzystam z szybkowaru! Zamiast 3h zupa jest gotowa w 15min! Szczerze polecam dla radości gotowania i oszczędzania swego czasu!

  2. Cześć 🙂 super blog:) zapraszam do mnie:) http://agaslodziak.blogspot.com/ 🙂 pozdrawiam Agata:)

  3. SmakUla
    SmakUla

    30 stycznia 2014 at 13:13

    Dokładnie tak! Zima nie odpuszcza więc w weekend gotuję kolejną porcję, tym razem może coś dotrwa do zamrożenia 😉

  4. O taakkk…uwielbiam taki rosół, bezz chemii i kostek i świetnie jest go sobie faktycznie pomrozic do różnych innych potraw albo przy -10 stopni wyciagnac, podgrzac i sie rozkoszowac smakiem 😉 pozdrowionka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑