Kasza jaglana na słodko? A czemu by nie? Placki z kaszy jaglanej podobnie jak budyń jaglany chodził za mną od dłuższego czasu. Często natrafiałam w internecie na jaglane, słodkie inspiracje, które zawsze odkładałam na później bo… to w sumie szybciej omlet zrobić, a może jednak owsiankę zjemy, a teraz jeszcze kaszę gotować… i jak się domyślacie tysiące innych wymówek 😉 A przecież kaszę możemy ugotować z wieczora a rano tylko zblendować z bananem na placki a z ciepłym mlekiem na budyń, więc duży plus za szybkość podania śniadania do tego góra owoców i przepyszne śniadanie mamy na wyciągnięcie ręki. Zatem gdy dopadną Was wątpliwości czy warto poświecić wieczorem 15 minut na ugotowanie kaszy pamiętajcie że kasza jaglana to nie tylko pyszne śniadanie ale również walory zdrowotne!
Kasza jaglana nie zawiera glutenu więc nie uczula, jest lekkostrawna, i zmniejsza stany zapalne błon śluzowych więc świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu gdyż osusza górne drogi oddechowe. Nie jest ona niskokaloryczna a jej indeks glikemiczny no cóż do najniższych nie należy ale za to zawiera sporo krzemu, który przyśpiesza przemianę materii, świetnie wpływa na włosy i paznokcie a także zapobiega odwapnianiu kości. Zawartość lecytyny powinna zainteresować studentów przed sesją, zatem przed intensywnym wysiłkiem umysłowym nie zapomnijcie o solidnej porcji jaglanki. Może przepis na placki z kaszy jaglanej nie tylko umili Wam poranek ale i przyniesie same piąteczki w indeksach. Powodzenia!
Przepis na placki z kaszy jaglanej
Składniki: (porcja dla 2 osób)
- ok 0,5 szklanki suchej kaszy
- 1 banan
- 2 jajka
- opcjonalnie: wiórki kokosowe, popping z amarantusa
Sposób przygotowania:
Przygotowując kaszę jaglaną na słodko zazwyczaj przelewam na sitku suchą kaszę zimną wodą, a następnie wrzątkiem aby pozbyć się gorzkawego posmaku. Następnie gotuję ją według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną kaszę lekko studzę, dodaje pokrojonego banana, 2 jajka i blenduję na jednolitą masę. Gdy ciasto na placki jest zbyt rzadkie dodaje wiórki kokosowe lub popping z amarantusa by je lekko zagęścić. Całość delikatnie mieszam łyżką. Placki z kaszy jaglanej smażę na odrobinie oliwy lub oleju kokosowym na małym ogniu.
Dopiero gdy placek delikatnie ścina się na wierzchu przewracam go na drugą stronę, gdy zrobimy to za szybko placek może się rozpaść.
Wystarczy tylko dodać ulubione owoce, twarożek zmiksowany z bananem lub krem czekoladowy i cieszyć się wybornym śniadankiem!
Pozdrawiam
SmakUla.
Placki palce lizać. Oczywiście rozpadły się dwa pierwsze ale za to dwa ostanie były perfekcyjne. A mogę wiedzieć ile takie placuszki mają kalorii?
Cieszę się, że smakowały 🙂 Całość masy na placki z dodatkiem wiórków kokosowych ma około 800 kcal. Jest to porcja na 2 osoby wyliczona bez dodatku owoców czy kremu czekoladowego.
Placuszki są przepyszne. Mi niestety się rozpadały, ale może to dlatego, że dałam jedno jajo (bałam się dać dwa, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie). Dzieci zjadły chętnie. Mąż średnio lubi taką zdrową żywność, ale te placki wsuwał, aż miło było patrzeć.
Cieszę się że smakowały całej rodzinie i nawet tym najbardziej opornym 😉 Placuszki są bardzo delikatne, więc trzeba wyczuć moment w którym są gotowa do przewrócenia, z pewnością następnym razem będzie lepiej:)
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz 🙂
świetne placuszki 🙂
Na śniadanie świetnie się sprawdzają, polecam 🙂