Risotto z dynią czyli jesień w kuchni

Sezon dyniowy w pełni! Cena niska, więc warto to wykorzystać i przygotować jakieś pyszności z jej udziałem. Moja propozycja na dziś to risotto z dynią, które obok rozgrzewającej zupy dyniowej musi pojawić się jesienią w każdej kuchni.

Warto wykorzystywać w kuchni produkty sezonowe, są one najsmaczniejsze, najzdrowsze i najchętniej przez nas spożywane. Dzięki wykorzystaniu produktów sezonowych różnicujemy naszą dietę dbając tym samym aby dostarczała nam witamin i minerałów z różnych grup produktów a także zapewniamy sobie nowe walory smakowe. Dlaczego warto zwrócić uwagę na dynię, nie tylko jako element ozdobny w naszym mieszkaniu? Dynia to przede wszystkim produkt bogaty w beta karoten, który ma działanie przeciwutleniające, zapobiega powstawaniu nowotworów oraz chorobom krążenia. Dynia zaliczana jest do niskokalorycznych warzyw bogatych w błonnik, witaminy z grupy B, C, E, kwas foliowy jak również składniki mineralne wapń, magnez, cynk czy potas. Delikatny smak dyni pozwala na śmiałe eksperymenty kulinarne z jej udziałem, gdyż świetnie odnajdzie się zarówno w deserach (o czym przekonywałam Was na przykładzie sernika z dyni) jak i bardziej wytrawnych daniach czego możecie doświadczyć przygotowując na obiad risotto z dynią.

risotto-z-dynia-2

Składniki (porcja dla 3 osób):

  • Ryż 130g (specjalny do risotto, u mnie carnaroli)
  • Dynia 350-400 g (waga obranej)*
  • Pierś z kurczaka 500g
  • Cebula 1 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Imbir świeży 5 cm
  • Marchew 2 szt
  • Mleczko kokosowe 6 łyżek
  • Olej 1 łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, chilli, kurkuma, rozmaryn(najlepiej świeży)
  • Woda ok 600 ml
  • Cytryna opcjonalnie

*Dynię proponuję dzień wcześniej upiec w piekarniku. Dynię przekrajamy na 4 części, wybieramy pestki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 40 minut. Dynia po upieczeniu powinna być miękka a skórka ładnie odchodzić

risotto-2

Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotowujemy wodę z dodatkiem gałązki świeżego rozmarynu i chwilę gotujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, starty na najmniejszych oczkach imbir, chwilę smażymy po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię dodajemy ryż, podsmażamy aż się zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki a następnie stopniowo zaczynamy podlewać gotującym się wywarem z rozmarynu. 1-2 chochle wywaru wlewamy na patelnię pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia po czym podlewamy ponownie, pamiętamy o częstym mieszaniu (powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki). Po około 15 minutach gotowania ryżu, na patelnię dodajemy mleczko kokosowe oraz upieczoną, pokrojoną w kostkę dynię. Pod koniec gotowania doprawiamy risotto solą, pieprzem, chilli i kurkumą, dla przełamania delikatnego posmaku możemy dodać kilka łyżek soku z cytryny (proponuję stopniowo doprawiać i smakować).

risotto-z-dynia3-2

Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze filety, przyprawiamy ziołową mieszanką (bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, czosnek suszony, cebula suszona), zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180-200°C. Risotto z dynią podajemy posypane tartym parmezanem.

risotto-dynia-2

Risotto z dynią możemy podać oczywiście w wersji bezmięsnej lub z dodatkiem np. krewetek koktajlowych. Risotto w takiej postaci to danie, które wręcz musi pojawić się w jesiennej kuchni.

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 1]

Komentarzy

  1. Czarek

    Bardzo pyszny obiadek na jesienną aure

    • SmakUla

      Zdecydowanie tak 🙂 Takie risotto to obowiązkowy punkt każdej jesieni 🙂

  2. Ewelka

    Super pomysł na wykorzystanie dyni z rybką musi smakować równie dobrze

    • SmakUla

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2023 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑