Różnorodność sezonowych owoców, ich zapach i smak kusi na każdym kroku. I bardzo dobrze bo owoce to naturalna słodycz i cała masa witamin, więc korzystajmy ile się da. Ze względu na wszędobylskie owoce, wiosna i lato to najlepsze pory roku na odstawienie a przede wszystkim, i to chyba nawet ważniejsze, odzwyczajenie się od sklepowych słodyczy, które nie koniecznie służą naszemu zdrowiu. Sama w lipcu postanowiłam całkowicie zrezygnować z kupnych słodyczy. Domowe słodkości osładzam w razie potrzeby jedynie miodem a w większości rozkoszuje się słodkością samych owoców. Truskawki, czereśnie, arbuzy, maliny mamy aktualnie na wyciągnięcie ręki a co najważniejsze są one zdecydowanie zdrowsze od batoników czy ciasteczek, więc dlaczego by nie spróbować odzwyczaić się od sklepowych słodkości? Jak sobie radzić gdy same owoce nie wystarczają i mamy ogromną ochotę na słodycze? Proponuje przygotować zdrowy deser- owoce pod kruszonką z płatków owsianych na pewno zaspokoją Wasz słodyczowy głód!

owoce pod kruszonka 3 miski

Ostatnimi czasy owoce pod kruszonką z płatków owsianych i migdałów królują wśród naszych śniadaniowych propozycji, dzielnie zastępując owsiankę. Owoce i kruszonkę przygotowuję z wieczora, a rano wstawiam do piekarnika, nim zakończę poranną toaletę śniadanie już pięknie pachnie i tylko czeka aż wybiorę je z piekarnika.

z góry

Gotowe do pieczenia

Składniki na 4 porcje:

  • Owoce: truskawki, czereśnie
  • Płatki owsiane ok 4-5 łyżek
  • Migdały garść
  • Płatki migdałów
  • Miód
  • Olej kokosowy 1-2 łyżki

Sposób przygotowania:

Owoce myjemy i kroimy w ćwiartki lub połówki. Ja postawiłam na moje ukochane truskawki z małym dodatkiem czereśni. Owocami wypełniam ok 3/4 kokiliki do zapiekania i biorę się za kruszonkę. Garść migdałów łączę w blenderze z ok 4-5 łyżkami płatków owsianych, dokładnie blenduję, po czym przesypuje do miseczki. Zblendowane płatki owsiane i migdały łączymy z łyżką miodu, 1-2 łyżkami oleju kokosowego i dokładnie mieszamy. Otrzymaną kruszonką przykrywamy owoce a wierzch posypujemy dodatkowo płatkami migdałów. Owoce pod kruszonką wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gdy kruszonka stanie się złotobrązowa lekko studzimy i pałaszujemy nasze zdrowe słodkości.

owoce pod kruszonka

Ostatnio tego typu deser zjadam nałogowo w formie słodkiego śniadania. Powyższe proporcje pozwalają nam przygotować śniadanie na 2 dni dla dwojga. Jednego dnia zjadamy owoce pod kruszonką na ciepło a drugiego odgrzewamy w mikrofali lub zjadamy na zimno. Owoce pod kruszonką możemy przygotować również w formie zdrowego deseru na weekend. Zaspokoją one naszą potrzebę na słodkości a za sprawą orzechów i płatków owsianych również nasyci. Przygotowanie deseru nie zajmie Wam więcej niż 10-15 minut plus czas pieczenia. Owoce pod kruszonką z płatków owsianych to nic innego jak połączenie zdrowych składników, pysznych owoców z małą słodką przyjemnością.

owoce pod kruszonką 1

To jak próbujemy odzwyczaić się od kupnych słodkości?

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 4]