Kończące się lato niesamowicie pachnie warzywami. Aż żal nie skorzystać z tych smaków w pełni. Leczo drobiowe to jeden z pyszniejszych sposobów na wykorzystanie dostępnych warzyw i przygotowanie szybkiego obiadu. Jak się postaramy możemy nawet stworzyć z tego danie jednogarnkowe! W wersji bezmięsnej to również świetny pomysł na zamknięcie smaków lata w słoiczku i odstawienie na wysoką półkę spiżarni, gdzie leczo poczeka na nas aż do zimy. Do garnka tak naprawdę możemy wrzucić wszystko na co mamy ochotę i doprawić ulubionymi przyprawami. Poniżej mój warzywno-mięsny zestaw, który cieszył ostatnio nasze podniebienia.

Składniki na 3,5l garnek:

  • Cukinia 3 szt.
  • Pomidor 4 szt.
  • Papryka 2 szt.
  • Cebula czerwona 2 szt.
  • Seler naciowy ok. 5 gałązek
  • Pierś z kurczaka 0,5kg
  • Filet z indyka 400 g
  • Schab opcjonalnie
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia świeża opcjonalnie, papryczka suszona ostra 3-4 szt., papryka słodka i ostra, chilli, majeranek, gałka muszkatołowa, wędzona papryka, curry, kolendra,

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności paprykę przecinamy na pół i wybieramy gniazdo nasienne. Połówki papryki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pozostawiamy tak na ok 20 minut. W między czasie myjemy pomidory, nacinamy wierzch i zalewamy wrzątkiem aby łatwiej usunąć skórkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cukinię myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Moim zdrowym dodatkiem do leczo drobiowego jest seler naciowy, wzbogaci on smak potrawy i dostarczy wartości odżywczych. Seler myję, obcinam końcówki i kroję w kostkę. Po ok 20-30 minutach wybieramy paprykę z piekarnika. Dzięki temu zabiegowi papryka zyska na smaku a my z łatwością usuniemy z niej skórkę.

leczo

Podsmażoną cebulę, pokrojoną cukinię oraz seler wrzucam do garnka. Dodaję obrane ze skórki i pokrojone w nierówną kostkę pomidory oraz pieczoną paprykę. Całość zalałam domowym sokiem z pomidorów, który możemy zastąpić dodając 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobionego w szklance wody. Warzywa gotujemy na średnim ogniu, po chwili dodajemy lekko podsmażone kawałki mięsa. Ja zdecydowałam się na wersję drobiową, dodałam pierś z kurczaka oraz filet z indyka. Na koniec dorzuciłam odrobinę schabu, ale można spokojnie z niego zrezygnować. Leczo drobiowe gotujemy ok 30 minut lub do miękkości warzyw. Jeśli lubicie leczo w wersji ostrzejszej razem z warzywami dodajcie 3-4 suszone papryczki pepperoni, jest moc 😉 Na koniec lekko doprawiamy ulubionymi przyprawami, u mnie wylądowała mieszanka sułtańska (czyli mix soli, papryki słodkiej, ostrej, chilli, curry, pieprzu, imbiru oraz kolendry), świeża bazylia, majeranek i gałka muszkatołowa oraz wędzona papryka. Leczo możemy zjadać z pieczywem, ryżem lub bez żadnych dodatków.

leczo2

Leczo drobiowe to najszybszy sposób na wykorzystanie wielu sezonowych warzyw a przy tym pyszne i lekkie danie obiadowe. Spokojnie możemy dodać również bakłażana, pieczarki czy nawet dynię. Eksperymentujmy! To najlepszy sposób na odkrywanie nowych smaków.

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]