Kategoria: Kolacja (Strona 3 z 4)

Ryba po grecku z sezamem na święta

Świąteczne menu macie już dopięte na ostatni guzik? Sami przygotowujecie święta czy idziecie w gościnę? Z propozycji świątecznych przepisów, które możecie dołączyć do swojego menu, na blogu pojawił się już fantastyczny schab ze śliwką, świąteczny deser last minute, który z pewnością przypadnie wszystkim do gustu, więc czas jeszcze na danie rybne. Może ryba po grecku? Co Wy na to? Czytaj dalej

Ketchup z cukinii domowej roboty

Sprawdzaliście kiedyś skład ketchupu? Zazwyczaj czytając etykietkę skupiamy się na zawartości pomidorów, wybieramy te z największą ilością a zupełnie nie zwracamy uwagi na jej dalszą część. Najczęściej drugim składnikiem pod względem ilości dodanej do produktu jest cukier, który daje słodkawy posmak i w dużej mierze odpowiada za kaloryczność produktu. Oczywiście przeczesując ketchupowe półki w sklepach z pewnością znajdziemy ten z nieco lepszym składem ale dziś nie będzie o sklepowym odpowiedniku, a o sposobie na swój własny ketchup. I to nie byle jaki bo najlepszy ketchup z cukinii!

Czytaj dalej

Krewetki w sosie cytrynowym na sałacie

Początek roku okazał się dla mnie chorowity. I tak dziwię się, że w okresie świąteczno- noworocznym nic mnie nie złapało biorąc pod uwagę, że w kółko ktoś chorował w moim otoczeniu. Ale jak widać choróbsko wyczekało odpowiedni moment i uderzyło tuż przed weekendem. W ruch poszły wszystkie domowe sposoby na przeziębienie, wypiłam hektolitry herbaty z imbirem (przepisem chyba muszę się z Wami podzielić bo jest genialna) i zużyłam tonę chusteczek. Apetyt oraz wena do gotowania nie dopisywała, każdy posiłek jakiś dziwnie bez smaku, nijaki… Smak powrócił gdy rozgryzłam, w przygotowanej przez Męża zupie, ostrą papryczkę (dwie maleńkie na cały garnek zupy i obie w moim talerzu). Przypadek? Nie sądzę! Chyba bardzo chciał żeby szybko wróciła do zdrowia, bo papryczka automatycznie rozgrzała mnie do czerwoności 😉 Jak już odzyskałam smak kolację postanowiłam zrobić sama, coś lekkiego ale wyrazistego i kojącego moje kubki smakowe, postawiłam na krewetki w sosie cytrynowym na sałacie.

Czytaj dalej

Pieczeń drobiowa ze szpinakiem na święta

Świąteczne przygotowania w pełni! Ostatnie porządkowanie domów i wspólne ubieranie choinki, slalom między sklepowymi półkami w poszukiwaniu brakujących pozycji z zakupowej listy i świąteczne gotowanie do późnych godzin wieczornych. Gdy byłam dzieckiem bardzo lubiłam ten czas domowego rozgardiaszu, kiedy wymęczona całym dniem szłam spać kuchnia zawsze wyglądała jak pole bitwy a gdy w wigilijny poranek wstawałam witała mnie świeżo wyprasowana serweta na kuchennym stole, równo poustawiane kubeczki i nawet ozdoby w kuchennym oknie. To był znak, mamy święta! Teraz wiem ile pracy wymagało to od mamy żebyśmy poczuli ten świąteczny czas w domu, więc sama łapie za odkurzacz, pomagam z ciastami i przygotowuje sałatki. W większości święta opieramy na tradycyjnych potrawach, lecz od czasu do czasu wplatamy coś nowego do naszego świątecznego menu. Dziś mam dla Was przepis na świąteczną pieczeń- pieczeń drobiowa ze szpinakiem, jeśli poszukujecie czegoś nowego, odrobinę innego zachęcam do przygotowania.

Czytaj dalej

Ryba w pomidorach na święta

I mamy grudzień. Pierwsza świąteczna reklama coca coli za nami, na sklepowych półkach już od dawna czekają czekoladowe mikołaje więc chyba najwyższy czas na świąteczne przepisy. W końcu do świąt trzeba się porządnie przygotować: zaplanować menu, rozpocząć prowadzenie świątecznej listy zakupowej i stopniowo ją realizować, ozdobić mieszkanie, zadbać o prezenty dla najbliższych. Prezenty już czekają na zapakowanie, mieszkanie ozdobione, więc spokojnie mogę zabrać się za gotowanie. Na pierwszy ogień idzie ryba w pomidorach na święta. Moja typowo świąteczna potrawa bo rzeczywiście w moim domu pojawiała się zazwyczaj raz w roku, w okresie Bożonarodzeniowym. Pyszna, pomidorowa z lekką panierką z zarodków pszennych, bez dodatku mąki. W tym roku na nasze talerze trafiły filety z dorsza czyli źródło selenu, witamin z grupy B, witaminy PP oraz jodu, nie wspominając oczywiście o kwasach omega 3.

Czytaj dalej

Koktajl bananowy z siemieniem lnianym

Dziś słów kilka o moim ulubieńcu „po treningowym”. Nie od dziś wiadomo, że po wysiłku fizycznym należy dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych pozwalając tym samym na pełną regenerację organizmu. Z racji, iż ćwiczę wieczorami i wyznaję zasadę „śniadanie jedz królewskie, obiad książęcy, a kolację żebraczą” mój sposób na kolację po wieczornym treningu nie każdemu może odpowiadać, lecz jako przekąska w ciągu dnia sądzę, że przypadnie do gustu wielu osobom. Koktajl bananowy, bo o nim mowa, przez dłuższy czas przygotowywałam z dwóch składników banan i maślanka. Obieramy, zalewamy maślanką, blendujemy, proste? Pewnie że proste!

Czytaj dalej

« Wcześniejsze posty Nowsze posty »

© 2024 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑