Coś nowego, coś pysznego, idealnego na ochłodę podczas lata! Lemoniada brzoskwiniowa świetnie orzeźwia i zaspokaja pragnienie. Świetna alternatywa dla tradycyjnej cytrynowej lemoniady czy prezentowanej już truskawkowej wersji. Pieczone brzoskwinie wraz z rozmarynem podkręcają smak lemoniady a cytryna dodaje przyjemnego orzeźwienia. Wypróbujcie koniecznie na nadchodzące upały!
Lemoniada brzoskwiniowa
Składniki:
- Brzoskwinia 3 szt
- Cytryna 1 duża
- Cukier trzcinowy 1 łyżka
- Woda 1 l
- Rozmaryn
- Mięta
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie przekrajamy na połówki, wybieramy pestki, posypujemy cukrem trzcinowym oraz gałązkami rozmarynu. Tak przygotowane owoce układamy na blaszce i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C lub do momentu gdy brzoskwinie się lekko zarumienią i z łatwością będzie schodziła skórka.
Upieczone brzoskwinie studzimy, obieramy ze skórki a następnie blendujemy z sokiem z cytryny, połową porcji wody oraz świeżą miętą. Lemoniadę brzoskwiniową przelewamy do dzbanka, uzupełniamy wodą, listkami mięty i odstawiamy do lodówki na około 1,5 h aby smaki się „przegryzły”. Opcjonalnie lemoniadę brzoskwiniową możemy dosłodzić ulubionym słodzidłem, choć jak dla mnie naturalny brzoskwiniowo-cytrynowy smak okazał się idealnie orzeźwiający podczas upałów.
Lemoniadę brzoskwiniową należy dobrze schłodzić przed podaniem, dodatkowo możemy zaserwować ją z listkiem mięty lub plasterkiem cytryny. Brzoskwiniada idealnie sprawdzi się podczas wakacyjnego grillowania, co więcej dzięki niej zadbamy o prawidłowe nawodnienie organizmu, co zwłaszcza latem jest bardzo istotne. Mam nadzieję że skusicie się na szklaneczkę lemoniady brzoskwiniowej tego lata.
Pozdrawiam
SmakUla.
Dodaj komentarz