Domowych, zdrowych przekąsek nigdy dość! Dziś przepis na chrupiące orzeszki z cieciorki, taka drobna alternatywa dla orzeszków ziemnych w chrupiącej skorupce.
Jeśli chodzi o składniki potrzebujesz ich niewiele, wystarczy:
- Cieciorka
- Oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Cieciorkę namaczamy w zimnej wodzie i pozostawiamy na około 12 godzin. Ja namoczyłam z wieczora ziarna a rano ugotowałam do miękkości. Ugotowaną cieciorkę, odlewamy, skrapiamy delikatnie oliwą oraz posypujemy ulubionymi przyprawami. Przygotowując po raz pierwszy orzeszki z cieciorki wykorzystałam słodką oraz ostrą paprykę, imbir, curry oraz odrobinę soli.
Przyprawioną cieciorkę układamy luźno na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego do 170° piekarnika. Orzeszki z cieciorki pieczemy ok 40 minut, co pewien czas przewracając. Czekamy aż chwilę przestygną i możemy chrupać naszą zdrową przekąskę.
Przygotowanie orzeszków z cieciorki jest bardzo proste, smak można dowolnie zmieniać według własnych upodobań lub dostępnych akurat przypraw. I co najważniejsze orzeszki z cieciorki są fantastyczną alternatywą dla solonych orzeszków ziemnych czy też bardziej kalorycznej wersji orzeszków w chrupiących panierkach. Porcja 100g orzeszków z cieciorki zawiera ok 170 kcal, przy czym solone orzeszki ziemne zawierają, aż 600 kcal! Różnica znacząca zatem może warto od czasu do czasu dla odmiany pochrupać orzeszki z cieciorki?
A Wy macie swoje sprawdzone sposoby na zdrowe przekąski?
Pozdrawiam
SmakUla
Dodaj komentarz