Spring rollsy fit przekąska

Nareszcie cudowna pogoda za oknem, aż chce się sięgać po świeże warzywa, kolorowe sałatki na obiad i chrupać! Gdy wychodzi słońce i dopieszcza nas odrobiną ciepełka aż chce się więcej, dłużej, bardziej! Maj nie rozpieszczał nas pod względem pogodowym, było miło nie powiem, w końcu wszystko budzi się do życia, zielenieje, kwitnie, pachnie ale gdy towarzyszy temu dodatkowo kilka stopni więcej na termometrze od razu jest przyjemniej prawda?

Ostatnie dwa weekendy podładowały moje słoneczne baterie i po chwilowej przerwie przybywam do Was z nowym, chrupiącym i mega wiosenno- letnim przepisem. Znacie spring rollsy? Nawet jeśli nie to jestem pewna, że przypadną Wam do gustu. Małe ruloniki wypełnione warzywami, aromatyczne, kolorowe i przepyszne. Świetne zarówno w wersji wegetariańskiej, mięsnej czy z dodatkiem ryby, więc to chyba przepis w którym każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki:

  • Papier ryżowy
  • Makaron ryżowy
  • Pierś z kurczaka/ łosoś wędzony
  • Sos sojowy
  • Warzywa: kalarepa, marchewka, szpinak świeży (rukola lub inna sałata), ogórek, rzodkiewka, szparagi, cukinia, kiełki brokuła, papryka
  • Czosnek
  • Sól, pieprz

spring rolls skladniki

Sposób przygotowania:

Najważniejszym i najbardziej pracochłonnym elementem przepisu jest przygotowanie warzyw. Kalarepę i marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Ja do tego zadania wykorzystuję dwustronną obieraczkę do warzyw. Z jednej strony mam ostrze do obierania a z drugiej ząbki do robienia idealnych warzywnych paseczków. Ogórka i cukinię tylko myję i kroję w paseczki. Ze szparagów odrywam zdrewniałą końcówkę i kroję w paski. Rzodkiewkę myję i kroję w cienkie plastry a szpinak oczyszczam i odrywam ogonki tak aby pozostały same listki. W między czasie zaparzam wrzątkiem makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Następnie zajmuję się kurczakiem, którego oczyszczam, kroje w paski, doprawiam solą, pieprzem i smażę na suchej patelni. Usmażonego kurczaka przekładam na osobny talerz a na patelnię wlewam oliwę, rozgrzewam i dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek.  Chwilkę podsmażam po czym dodaje zaparzony makaron ryżowy, mieszam dokładnie i doprawiam sosem sojowym.

spring rolls skaladniki2

I mam dla Was dobre wieści wszystkie składniki gotowe teraz pozostało tylko zawijać wszystko w te ryżowe papierki 😉 Papier ryżowy należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zatem przyda nam się dodatkowo naczynie z letnią wodą w którym będziemy zamaczać papier ryżowy aż zmięknie. Na gotowy placek papieru ryżowego kładziemy, bliżej brzegu, klika listków szpinaku lub sałaty na to odrobinę makaronu, kawałek kurczaka i warzywa. Całość staramy się dość ścisło zawinąć rozpoczynając od zagięcia brzegu od którego rozpoczęliśmy układanie dodatków następnie boki zawijamy do środka i całość rolujemy. Kurczaka spokojnie możemy zastąpić wędzonym łososiem lub przygotować całkowicie warzywną wersję spring rollsów. Spring rollsy w całości możemy zabrać ze sobą do pracy czy na wiosenny piknik

spring rolls

lub przekroić na połówki i potraktować jako imprezową przekąskę.

spring rolls 2

Spring rollsy możemy podać z sosem w moim przypadku powstał ciemny sos na bazie sosu sojowego, oleju sezamowego, papryczki chilli oraz świeżego imbiru.

spring rolls z gory

Świetna lekka przekąska idealna na wiosenny piknik, spotkanie ze znajomymi czy fit przekąska do pracy. Gdy spring rollsy zamierzamy zabrać do pracy odrobinę sosu możemy dodać do środka. Lżejsza wersja sajgonek, których składniki możesz dostosować do własnych upodobań. Idealny sposób na wykorzystanie świeżych, sezonowych warzyw za którymi tak tęskniliśmy całą zimę. Co prawda przygotowanie zajmie nam dłuższą chwilę ale zdecydowanie warto!

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook23Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

5 Komentarze

  1. Mmm, uwielbiam takie rollsy! 😉

  2. to jedna z moich ulubionych przekąsek! a już zbyt dawno nie robiłam 🙂

    • SmakUla
      SmakUla

      11 czerwca 2015 at 06:42

      Teraz masz idealny moment na nadrobienie zaległości, tyle świeżych warzyw aż szkoda nie korzystać 🙂 Z czym najchętniej robisz spring rollsy?

      • Ze wszystkim co akurat mam pod ręką ale najbardziej chyba z dodatkiem pieczonej dyni hokkaido ☺ lubię też nafaszerowac je jakąś kasza, ziarnami z lekkim sosem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑