Herbata z imbirem na rozgrzanie

Pierwszy etap remontowego szaleństwa dobiega powoli ku końcowi. Niestety pomiędzy zwiedzaniem marketów budowlanych, malowaniem ścian, uprzątaniem przestrzeni wokół i ciągłym poszukiwaniem remontowych gadżetów, które gdzieś w tym całym rozgardiaszu ciągle „się gubiły” i zmieniały miejsce swojego stacjonowania, nie miałam zupełnie czasu na nic innego. A już na pewno na gotowanie i blogową kreatywność. Moje gotowanie ograniczało się do w miarę szybkich, najlepiej jednogarnkowych i zdrowych potraw, aby jak najszybciej zjeść i brać się do pracy, więc mam nadzieję że wybaczycie chwilową pustkę na blogu. Pozostało mi już tylko odgruzowanie mieszkania i zebranie sił przed następnym etapem prac remontowych.

Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis, choć może powinnam raczej nazwać go inspiracją, o której wspominałam Wam już przy okazji mojej styczniowej choroby. A mianowicie- herbata z imbirem podana 😉 Idealna opcja na zimowe, chłodne wieczory a także sposób na urozmaicenie zwykłej czarnej herbaty.

herbata z imbirem goraca

Składniki, których potrzebujesz :

  • Woda ok. 1 l
  • Imbir świeży
  • Miód
  • Cytryna
  • Herbata
  • Opcjonalnie:goździki, pomarańcza, cynamon, kardamon

herbata z imbirem

Sposób przygotowania:

Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Ja do obierania imbiru używam łyżeczki, którą delikatnie zeskrobuję skórkę. Dzięki temu obieranie imbiru nie jest uciążliwe a to co najlepsze zostaje do wykorzystania. Starty imbir dodajemy do garnka z wodą i gotujemy około 10 minut, gdy widzę, że woda prawie wrze zmniejszam ogień. Wywar imbirowy gotujemy pod przykryciem.

herbata z imbirem 2

Gotowym wywarem z imbiru zalewamy torebkę herbaty, zaparzamy, po czym wyciągamy herbatę i na koniec dodajemy plasterek cytryny bądź pomarańczy.

herbata w szklance

Celowo piszę o kolejności dodawania cytrusów, gdyż często możemy spotkać się z utartą już opinią że herbata z cytryną szkodzi i powinno się jej unikać. Jest w tym trochę racji ale może wszystko po kolei. Za całą herbaciano-cytrynową aferę odpowiedzialny jest glin zawarty w liściach herbaty. Podczas zaparzania herbaty niewielkie ilości glinu przedostają się do naparu, które są nieszkodliwe dla człowieka. Sprawa zaczyna się komplikować gdy do kubka z zaparzającą się torebką herbaty dodamy cytrynę, wówczas glin z liści herbaty łączy się z kwasem tworząc szkodliwy dla organizmu cytrynian glinu. Warto pamiętać, że cytryna dodana do herbaty w trakcie zaparzania nie tylko traci część witaminy C pod wpływem wysokiej temperatury, lecz również powoduje większe wypłukiwanie glinu z liści herbaty, tworząc łatwo przyswajalny i szkodliwy cytrynian glinu. Zatem w tym wypadku kolejność zdecydowanie ma znaczenie.

Herbata z imbirem może być oczywiście wzbogacona o cynamon, goździki czy kardamon, ja podaje wersję bazową a Was ograniczyć może jedynie Wasza wyobraźnia. Gdy herbata lekko przestygnie dodajemy miód i cieszymy się pyszną rozgrzewającą herbatą. Herbata z imbirem to idealna opcja w czasie męczącego nas przeziębienia. Imbir za sprawą olejków eterycznych działa rozgrzewająco, bakteriobójczo i pobudza wydzielanie śluzu ułatwiając wykrztuszanie. Jego działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne łagodzi objawy przeziębienia zatem przy chorobie herbata z imbirem przynosi ulgę.

herbata z imbirem goraca 2

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Komentarzy

  1. Wita

    Ulka, perfect timing, jakby to powiedziała Haneczka, właśnie leżę w łóżku i pozbywam się choróbska. Popijam herbatą z cytryną wg swojego, dość pokracznego i chaotycznego przygotowania, ale następna będzie z Twojego przepisu!

    • SmakUla

      Ja w trakcie choroby od razu cały dzbanek robiłam, było pysznie i rozgrzewająco, zdecydowanie polecam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2023 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑