Dlaczego warto jeść mango?

Owoc mango jakoś zawsze traktowałam po macoszemu, smaczne ale z niewiadomych powodów rzadko trafiało do mojego zakupowego kosza. A to błąd w końcu mango to skarbnica zdrowotności! Jak to jest z Tobą, wiesz dlaczego warto jeść mango, sięgasz po nie, wiesz jak je wybierać?

Dlaczego warto jeść mango?

  • Mango pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Jest to owoc o niskim indeksie oraz ładunku glikemicznym, zatem może być spożywany przez osoby z cukrzycą. Istnieją również badania, które wskazują, iż regularne spożywanie mango może łagodzić objawy cukrzycy a nawet obniżyć poziom cukru we krwi pomimo zawartości naturalnych cukrów owocowych.
  • Mango sprzyja obniżeniu cholesterolu we krwi. Wspomaga normowanie poziomu lipidów a w konsekwencji może zapobiegać wielu chorobom sercowo- naczyniowym
  • Jest bogate w potas, który wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi
  • Co ważne mango to skarbnica polifenoli czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które hamują powstawanie wolnych rodników (a jak wiadomo wolne rodniki mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów). Przeprowadzono również badania, które wskazują na pewne zależności pomiędzy mango a komórkami nowotworowymi. Zawarte w mango polifenole ułatwiają wyszukiwanie i eliminowanie komórek rakowych a przy tym pozostawiają zdrowe komórki w nienaruszonej formie. Taką korelację zauważono przede wszystkim w przypadku nowotworu piersi oraz okrężnicy, podczas badania najskuteczniej hamowany był rozwój tych właśnie komórek nowotworowych
  • Mango to źródło beta karotenu, który chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV

mango-przekrojone

Jak wybrać mango?

Przede wszystkim ważny jest kolor owocu przechodzący od zieleni, przez żółcie aż do ładnie rumiano-czerwonego. Skórka mango powinna być jędrna i sprężysta, nielepiąca się. Po delikatnym przyciśnięciu pod palcem powinniśmy czuć konsystencję miąższu a następnie skórka powinna wrócić do poprzedniego stanu. Wąchając owoc przy szypułce powinniśmy czuć przyjemny zapach mango.

mango

Jak obierać i do czego wykorzystać mango?

Przed zjedzeniem owoc możemy schłodzić w lodówce, następnie przekroić na pół i wyjadać miąższ jak w przypadku kiwi. Możemy również mango przekroić na pół, delikatnie obkroić pestkę aby ułatwić jej wybranie, a następnie obieraczką do warzyw cienko obrać owoc. Najłatwiejszym jednak sposobem, przynajmniej dla mnie, jest obkrojenie mango po bokach. Zaczynamy od odcięcia dwóch większych kawałków mango, tak by otrzymać dwie łódeczki, a następnie odkrajamy miąższ który pozostał wokół pestki. Jeśli przy pestce mimo wszystko pozostało nam sporo owocu możemy ją wycisnąć nad miseczką, dzięki czemu otrzymamy dodatkowo sok z mango do wypicia lub do koktajlu. Otrzymane łódeczki nacinamy w kratkę, tak by nie przeciąć skórki, a następnie wypychamy miąższ na zewnątrz dzięki czemu powstaną nam mango jeże. Tak otrzymaną kostkę odkrajamy przy samej skórce za pomocą noża, łyżeczki a czasem gdy mango jest bardzo dojrzałe może udać nam się wybrać kawałki palcami.

mango-jezyk

Mango w formie kostki świetnie prezentuje się w sałatce zarówno owocowej jak i wytrawnej, to świetny dodatek do koktajli na bazie mleka kokosowego lub maślanki a także rewelacyjna przekąska w ciągu dnia. Kawałki mango możemy dodać również do porannej owsianki czy jaglanki.

Mango ze względu na swoje prozdrowotne właściwości zaliczane jest do superfoods, które oprócz smakowitości świetnie wypływa na nasz organizm. Za sprawą licznej zawartości przeciwutleniaczy mango traktowane jest także jako owoc młodości, który dba o naszą skórę od wewnątrz, chroni przed powstawaniem oznaków starzenia się skóry a także promieniowaniem UV. Tyle wartości to aż szkoda nie korzystać, ja staram się już częściej dorzucać mango do zakupowej listy, mam nadzieję że i Wy częściej zaprosicie mango do domu.

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3]

Komentarz

  1. Czaruś

    Siostruniu mango to nasz ulubiony owoc cieszymy sie niezmiernie ze opublikowalas troche wiadomosci o nim:) z przyjemnoscia zdradzimy ci pare sekretnych przepisow z mango w roli głòwnej Pozdrawiamy i zyczymy wielu mangowych dni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2023 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑