Kategoria: Zupy

Zupa pieczarkowa w 20 minut!

Jak ratować się w chłodne wieczory? To proste! Zupy, zupy i jeszcze raz zupy! Dziś zupa pieczarkowa w 20 minut, przygotujesz ją ekspresowo. Czytaj dalej

Krem z pieczonej cukinii wersja fit

Wciąż w naszej diecie zbyt mało miejsca poświęcamy warzywom. Jesień to świetny moment by za pośrednictwem zup przemycić trochę warzyw do naszego jadłospisu a jednocześnie zaserwować pyszne, rozgrzewające danie. Krem z pieczonej cukinii to świetna propozycja na jesienne chłody a jednocześnie niskokaloryczne danie. Czytaj dalej

Zupa gulaszowa na ostro

Wydaje się że zupa gulaszowa to dobry pomysł jedynie na jesienne chłody? Nic bardziej mylnego, tak przygotowany posiłek syci na długo, nie pozostawia uczucia przepełnienia i nie zalega w żołądku. Czytaj dalej

Zupa z soczewicy na jesienne chłody

Gdy za oknem mroźno, lub wietrznie tak jak prognozują na jutro w Trójmieście, a ja zziębnięta wracam do domu to już od progu marzę o rozgrzewającym posiłku. Uwielbiam, gdy w takie dni czeka na mnie w lodówce garnek z gęstą, sycącą zupą. Jedyne co pozostaje do zrobienia to odgrzanie zupy i cieszenie się aromatycznym, ciepłym posiłkiem. W okresie jesienno-zimowym najchętniej sięgam po zupy z nutką pikantności, korzennych przypraw, które świetnie rozgrzewają i działają bakteriobójczo. Więc dość gadania czas na przepis, zupa z soczewicy idealna na jesienne chłody.

Czytaj dalej

Zupa czosnkowa z grzankami

Zupy pojawiają się u mnie coraz częściej, czyli rozpoczynamy sezon jesienny kilkoma rozgrzewającymi przepisami. Ostatnio zachęcałam Was do wypróbowania przepisu na zupę tajską a dziś zupa do której długo się zabierałam- zapraszam na zupę czosnkową. Zupa czosnkowa „chodziła” za mną od czasu naszej wyprawy do Czech. Niestety nie dane było nam spróbować tego przysmaku na czeskiej ziemi, więc postanowiłam wypróbować przepis w domowym zaciszu. Zajęło mi to co prawda troszkę czasu ale lepiej późno niż wcale! Zwłaszcza że na jesienne chłody zupa będzie jak znalazł.

Czytaj dalej

Zupa tajska na rozgrzewkę

Gdy nadchodzi ten czas kiedy wieczorem najchętniej sięgnęłabym po miseczkę gorącej zupy, coraz częściej myślę o porządkach w szafach, a najprzyjemniej spędzony czas kojarzy mi się z kubkiem gorącej herbaty i ciepłym kocem to dla mnie ważny znak. O zgrozo idzie jesień!!! Choć w tym roku na wrześniowe dni nie możemy narzekać (udało mi się nawet poplażować, a ten tydzień jest wyjątkowo słoneczny i ciepły w Trójmieście :D) to jednak coraz szybciej nadchodzące, zawiewające chłodem i wilgocią wieczory nieubłagalnie przypominają, że czas powoli żegnać się z latem… Może warto zabrać się za przetwory na zimę? Polecacie jakieś przepisy?

Czytaj dalej

Rosół domowy bazą wszystkiego (bez użycia soli)

Wywar warzywny lub warzywno mięsny jest podstawą każdej domowej zupy i nie tylko. Często w przepisach na gulasz, risotto czy sos do mięs wymagany jest wywar, bulion warzywny i niekoniecznie musi być to ten z kostki. Wystarczy poświęcić parę minut na oczyszczenie i umycie warzyw oraz mięsa a reszta robi się sama, serio!

Czytaj dalej

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑