Gdy za oknem mroźno, lub wietrznie tak jak prognozują na jutro w Trójmieście, a ja zziębnięta wracam do domu to już od progu marzę o rozgrzewającym posiłku. Uwielbiam, gdy w takie dni czeka na mnie w lodówce garnek z gęstą, sycącą zupą. Jedyne co pozostaje do zrobienia to odgrzanie zupy i cieszenie się aromatycznym, ciepłym posiłkiem. W okresie jesienno-zimowym najchętniej sięgam po zupy z nutką pikantności, korzennych przypraw, które świetnie rozgrzewają i działają bakteriobójczo. Więc dość gadania czas na przepis, zupa z soczewicy idealna na jesienne chłody.

Składniki:

  • Bulion warzywny ok. 2 l
  • Soczewica (4 torebki x 80 g)
  • Pierś z kurczaka
  • Ostra papryczka
  • Czosnek
  • Gałka muszkatołowa
  • Kurkuma
  • Słodka papryka
  • Ostra papryka
  • Sos sojowy
soczewica

Soczewica czerwona

Sposób przygotowania:

Bulion warzywny gotujemy według podanego przepisu na domowy bulion, w przypadku typowo warzywnego bulionu nie dodaje mięsa do wywaru. Jesienne zupy wzbogacam także papryczkami chilli, mam zapas małych, suszonych papryczek, zaledwie dwie dodają niezłej ostrości zupie. Możemy również dodać świeżą, drobno pokrojoną papryczkę i gotować ją z całym wywarem. Po ugotowaniu bulionu wybieram warzywa, pozostawiając tylko marchewkę, którą lekko rozgniatam widelcem, dodaję soczewicę, podsmażoną pierś z kurczaka przyprawioną solą i pieprzem. Zupę doprawiam słodką i ostrą papryką, gałką muszkatołową, sosem sojowym i łyżeczką kurkumy. Gdy soczewica jest już ugotowana dodaję przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażony na odrobinie oliwy czosnek i pozostawiam do zagotowania. Zupę podaję z kiełkami brokuła lub rzodkiewki.

zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca, propozycja w sam raz na  jesienne obiady. Mroźne i chłodne dni z miseczką takiej zupy już mi nie straszne.

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook2Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone