Zapiekanka z cukinii i kurczaka

Lubicie cukinię? Ja uwielbiam, cukinia zawsze towarzyszy nam podczas grillowania, świetnie pasuje do bazyliowego pesto a dziś wkroczyła na nasze talerze w formie zapiekanki. Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które kryje potas, żelazo, magnez oraz witaminy A, C, K, PP, B1. Najsmaczniejsze są młode, nieprzerośnięte jeszcze cukinie, dzięki czemu praktycznie cała cukinia nadaje się do zjedzenia. W przerośniętych cukiniach dużą część warzywa zajmują gniazda nasienne, a miąższ może okazać się gumiasty. Cukinia doskonale smakuje zarówno pieczona, duszona jak i grillowana. Jako ciekawostkę dodam, że to właśnie cukinia jest warzywem które może być podawane już półrocznemu dziecku, ze względu na łatwość trawienia oraz jej wartości odżywcze. Dziś chciałabym polecić Wam fantastyczny przepis na to warzywo, dziś zapiekanka z cukinii i kurczaka, zapraszam.

zapiekanka

Gotowa do pieczenia

potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html

Składniki, których potrzebujesz:

  • Pierś z kurczaka ok 300 g
  • Cukinia
  • Cebula czerwona
  • Mozzarella (opcjonalnie)

Marynata do mięsa:

  • Ocet balsamiczny
  • Kolendra
  • Czubryca czerwona
  • Sól

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i zabieramy się za marynatę. Do przygotowania marynaty potrzebujemy pęczek świeżej, posiekanej kolendry, łyżkę czubrycy czerwonej, łyżkę oliwy oraz łyżkę octu balsamicznego. Składniki mieszamy i dodajemy do kurczaka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować warzywa. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry natomiast cukinię myjemy, kroimy w plastry i posypujemy solą, aby puściła soki, które następnie odsączamy. Tym sposobem pozbywamy się goryczki. Składniki zapiekanki z cukinii i kurczaka układamy warstwowo. Na dno idzie porządna warstwa marynowanej piersi z kurczaka, następnie plastry cebuli i cukinia.Zapiekamy ok 30 minut (lub do miękkości i zarumienienia cukinii) w temperaturze 200 stopni. Na ostatnie 2 minutki pieczenia zapiekankę pokrywam plastrami mozzarelli, aby spokojnie zdążyła się rozpuścić.

Gotową zapiekankę podaję posypaną świeżym koperkiem, po prostu niebo w gębie!

zapiekanka z cukinii i kurczaka

Danie jest lekkostrawne, bogate w białko oraz dostarcza sporą porcję warzyw. Do zapieczenia nie używam już żadnych kremowych sosów dlatego zdecydowałam się na dodanie mozzarelli pod koniec pieczenia. Oczywiście jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność dania możecie zrezygnować z sera  ale uważam, że jedząc z głową raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na zapiekankę z dodatkiem mozzarelli.

zapiekanka z cukinii

A jaki jest Twój ulubiony przepis na cukinię?

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook7Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

6 Komentarze

  1. Właśnie zrobiłam, bardzo delikatne i lekkostrawne danie.

  2. Pyszny pomysł! 🙂 Chętnie bym spróbowała 🙂

  3. Mniam, wygląda pysznie 🙂

  4. Uwielbiam cukinię! Chętnie wypróbuję przepisik 🙂 bo sposobów na przyrządzenie tego warzywka nigdy dość 😉
    Lubię cukinię w towarzystwie bakłażana, papryki, pomidorów i cebulki, wszystko duszone z przyprawami w piekarniku, jako sałatka do obiadu, palce lizać! Kiedyś kochałam się natomiast w cukinii faszerowanej mięsem mielonym i pomidorami 🙂 No i z grilla, aj!
    P.S. Nigdy nie pozbywam się goryczki z cukinii, bo ja jej chyba w niej nie czuję 😉 ale metoda z solą to bardzo dobry sposób na pozbycie się jej z bakłażanów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑