Wielkanocne jajka faszerowane z łososiem

Jak Wielkanoc to muszą być i gotowane jajka. Chyba w każdym domu to obowiązkowa pozycja podczas świątecznego śniadania, w końcu każdy z nas tradycyjnie musi skosztować święconki. Często oprócz jajek ze święconki, na stole Wielkanocnym pojawiają się one w wersji ugotowanej na twardo w przeróżnych formach. Zwykłe z majonezem i szczypiorkiem, zasmażane na ciepło w skorupkach czy, coraz częściej spotykane, jajka faszerowane najróżniejszymi nadzieniami. Dziś chciałabym przedstawić Wam pomysł na jajka faszerowane z łososiem wędzonym.

Składniki:

  • Jajka 4 szt.
  • Koperek (cały pęczek)
  • Serek homogenizowany naturalny ok. 2-3 łyżki
  • Chrzan 1łyżeczka
  • Kiełki
  • Szczypiorek
  • Sól, pieprz
  • Łosoś wędzony
  • opcjonalnie kapary, oliwki

składniki Sposób przygotowania:

Jajka ugotowane na twardo obieramy i odkrajamy czubek, tak by móc wybrać żółtko. Delikatnie wydrążamy jajko pozostawiając tylko białko. Żółtko przekładamy do oddzielnej miseczki i łączymy z serkiem naturalnym, chrzanem, posiekanym koperkiem i ewentualnie kaparami lub oliwkami (nie każdy przepada za oliwkami/ kaparami, więc proponuję pokroić je na drobne kawałeczki i dekoracyjne posypać po wierzchu niektóre z jajek.)

skladniki farsz Farsz rozdrabniamy widelcem, lub blendujemy. Całość doprawiamy do smaku. Natomiast wydrążone białka owijamy plasterkiem łososia wędzonego i delikatnie przewiązujemy szczypiorkiem. W przypadku gdy łosoś jest dość oporny i nie trzyma się jajka proponuję przekłuć, owinięte już łososiem, jajko wykałaczką. Jajko nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Ze względu na towarzystwo łososia wędzonego, który jest dość słony, proponowałabym nie przesadzać z ilością dodanej soli do farszu. Osobiście uwielbiam połączenie koperku z łososiem wędzonym, więc następnym razem dodam dwa pęczki posiekanego koperku, będzie jeszcze aromatyczniej.

jajka na talerzu Jajka faszerowane z łososiem podajemy na talerzu ozdobionym kiełkami rzodkiewki lub brokułu. Pięknie podane i niebanalne jajka faszerowane. Świetna alternatywa dla majonezowych jaj na Wielkanocnym stole.

jajka na desce

A Wy jak podajecie jajka podczas tego najdłuższego śniadania w roku?

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Komentarzy

  1. Robacek

    Z pewnością wypróbuję! i dam znać jak mi wyszło 😉

    • SmakUla

      W takim razie czekam na poświąteczną opinię i może jakieś zdjęcie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2023 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑