Tarta z łososiem wędzonym

Dziś nieco lżejsza wersja tarty na spodzie pełnoziarnistym z masą jogurtowo- jajeczną. Tarta z łososiem idealnie sprawdzi się na obiad czy letni piknik. 

Ja postawiłam na wersję rybną ale tak naprawdę składniki farszu możesz dobrać dowolnie. Idealnie sprawdzi się również wersja bezmięsna, rybę możemy wymienić na  drób czy też po prostu wędzoną rybę zastąpić świeżym filetem- tu decyzja należy do Was.

Składniki:

–spód–

  • Mąka pszenna pełnoziarnista 270 g
  • Jajka 2 szt
  • Masło 70 g
  • Zimna woda 2 łyżki

–farsz–

  • Łosoś wędzony na gorąco 125 g (lub świeży)
  • Pomidorki koktajlowe
  • Szczypiorek lub koperek
  • Oliwki
  • Gorgonzola (opcjonalnie)
  • Jogurt naturalny 200 g
  • Jajka 3 szt
  • Papryczka chilli
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Z mąki, jaj, wody oraz masła zagniatamy ciasto kruche, formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy składniki do farszu. Łososia świeżego lub wędzonego kroimy  w mniejsze kawałki (rybę możemy zamienić na kurczaka lub indyka- podsmażonego na patelni) a pomidorki i oliwki kroimy w talarki. Z jogurtu, jaj, soku z cytryny oraz drobno posiekanej papryczki chilli przygotowujemy masę do zalania tarty.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy lub ścieramy na średnich oczkach tarki i równomiernie rozkładamy w formie do pieczenia tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około 10 minut. Po tym czasie na lekko podpieczony spód układamy rybę, plasterki oliwek, kawałki gorgonzoli, szczypiorek lub koperek, całość zalewamy masą a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe. Tartę z łososiem zapiekamy około 30-35 minut  w temp. 180 C lub do momentu zarumienienia wierzchu.

Tartę z łososiem podajemy z zieloną sałatą i dressingiem miodowo-musztardowym, całość smakuje nieziemsko! Koniecznie wypróbujcie jako propozycję obiadową czy na letni piknik z przyjaciółmi. Tarta z łososiem świetnie sprawdzi się również jako ciepła przekąska na przyjęcie.

Przepis bierze udział w konkursie Durszlak.pl


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook16Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

1 Komentarzy

  1. Zdecydowanie jako letnia przekąska. W sam raz na tarasowe posiedzenie ze znajomymi. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑