Wytrawna tarta  z kurczakiem do najbardziej dietetycznych dań nie należy. Masło, mąka, ser, wiadomo niskokaloryczne nie są, lecz gdy tartę jemy z umiarem oczywiście możemy sobie na nią od czasu do czasu pozwolić. Tarta z kurczakiem to jednocześnie bardzo sycące danie, kawałek (ok 1/8 formy) z dodatkiem zielonej sałaty z pomidorami zdecydowanie zaspokaja mój obiadowy głód i pozwala spokojnie odczekać 3-4 godzinną przerwę do kolejnego posiłku. Wariacji na temat tarty jest mnóstwo, jeśli nie jecie mięsa wystarczy, że pominiecie ten składnik a danie i tak będzie pyszne i pełnowartościowe. Czerwone pesto zamieńcie na zielone, dodajcie szpinak i macie już kolejną pyszną propozycję. Warto kombinować a tymczasem zapraszam po przepis.

Tarta z kurczakiem i czerwonym pesto

tarta-z-kurczakiem-3

Składniki (1/8 formy- ok 400 kcal):

-Ciasto kruche-

  • Mąka pełnoziarnista lub razowa 200g
  • Masło 100g
  • Zimna woda 3 łyżki
  • Sól himalajska

-Farsz-

  • Pierś z kurczaka 400g
  • Cebula 1 szt
  • Cukinia 1 szt mała
  • Pesto czerwone lub ketchup z cukinii
  • Ricotta
  • Jajka 2 szt
  • Sól, pieprz, czosnek, bazylia, oregano
  • Gorgonzola ok 60g (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Masło pokrojone na mniejsze kawałki łączymy z mąką, wodą i odrobiną soli. Całość dokładnie zagniatamy, zawijamy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty lub ścieramy na średnich oczkach tarki a następnie rozkładamy po całej formie i dokładnie dociskamy. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni, aby podczas pieczenia nie powstały wybrzuszenia. Spód tarty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C  na około 20 minut lub do momentu gdy ciasto nabierze złotego koloru.

tarta-z-kurczakiem1

Gdy spód tarty zapieka się w piekarniku możemy przygotować farsz. W tym celu pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Kurczaka doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią i oregano a następnie podsmażamy na suchej patelni. Podsmażoną pierś z kurczaka przekładamy do miseczki a na patelnię wlewamy łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażamy po czym dodajemy cukinię pokrojoną w talarki.  Gdy warzywa lekko zmiękną zdejmujemy patelnię z ognia i zabieramy się za przygotowanie masy serowo-jajecznej. W tym celu mieszamy w większej misce kubeczek sera ricotta, słoiczek czerwonego pesto lub domowy ketchup z cukinii, 2 jajka i dokładnie mieszamy.

tarta4

Na upieczony spód wylewamy ok 1/3 masy serowo-jajecznej, następnie rozkładamy równomiernie na całej powierzchni warzywa, paski kurczaka a na koniec zalewamy pozostałą masą. Na wierzch możemy dodatkowo poukładać kawałki gorgonzoli, która nada bardziej wyrazistego smaku lecz również podniesie kaloryczność dania. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 40 minut. Po tym czasie tarta z kurczakiem powinna być już ładnie zarumieniona, wybieramy ją z piekarnika i odstawiamy jeszcze na 10 minut aby masa stężała.

tarta-z-kurczakiem2

Tarta z kurczakiem wybornie smakuje w towarzystwie zielonej sałaty z dodatkiem pomidorków koktajlowych i miodowo-musztardowego dressingu. Idealna na obiad czy spotkanie ze znajomymi.

tarta3

tarta-z-kurczakiem

Smacznego

SmakUla.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Podziel się...Share on Facebook22Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone