Szaszłyki drobiowe na grilla

Przerwa świąteczna troszkę mi się przedłużyła, co wcale nie oznacza że leniuchowałam. Ostatni tydzień spędziłam dość intensywnie, przedświąteczne porządki, świąteczny gwar, po czym czekało nas jeszcze załatwianie spraw związanych ze zbliżającym się ślubem. Tak też, tradycyjnie już, wymęczeni wróciliśmy do Gdańska po urlopie, czas więc odpocząć troszkę w pracy by nabrać sił przed majówką. A jak majówka to obowiązkowo musi być i grill. W sklepach pojawiło się już mnóstwo propozycji zamarynowanych mięs i ryb gotowych do grilowania. Ale nie od dziś wiadomo, że domowa marynata jest o niebo lepsza od kupnej. Przygotowanie domowej marynaty na grilla nie wymaga zbyt wiele czasu, trzeba jedynie pamiętać aby mięso zamarynować przynajmniej dzień przed wielkim grilowaniem.

Dziś chciałabym zaproponować Wam przepis na marynatę, którą od pewnego czasu wykorzystuję aby przygotować szaszłyki drobiowe na grilla.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Pierś lub mięso z podudzia kurczaka ok 0,5kg
  • Limonki 1-2 szt.
  • Jogurt naturalny 250-300 ml
  • Czosnek ok. 6 ząbków
  • Curry 1-2 łyżki
  • Imbir ok. 1 łyżeczka
  • Sos Worcester ok. 2 łyżki
  • Sól, pieprz, zioła zamiast soli (opcjonalnie)
  • Starta skórka z 1 limonki
  • Kolendra lub natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę, tak by móc swobodnie nabić mięso na patyczek do szaszłyków. Pokrojone mięso odkładamy do wysokiego naczynia i zabieramy się za marynatę.

marynata

Marynatę przygotowujemy na bazie jogurtu naturalnego, do którego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki, curry, starty lub suszony imbir, sok oraz skórkę z limonek. Marynatę wzbogacam również sosem Worcester, jeśli jest mało wyrazista możemy dodać sól, pieprz lub odrobinę chilli dla wielbicieli ostrości. Kurczaka zalewam gotową marynatą i odstawiam na dobę.

Następnego dnia pozostaje nam tylko pokroić warzywa i rozpocząć produkcję szaszłyków. Jeśli chodzi o warzywa zazwyczaj stawiam na cukinię, paprykę, czerwoną cebulę, pomidorki koktajlowe i świeże papryczki chilli na niektórych szaszłykach.

skladniki na szaszlykiCo do patyczków do szaszłyków proponuję zamoczyć je na 10 minut w zimnej wodzie, upieczone mięso łatwiej będzie odchodziło od patyczków.

szaszłyki

A Wy jakie dania lubicie najbardziej z grilla?

Miłego grillowania Moi Drodzy w ten majowy długi weekend i przede wszystkim pięknej pogody!

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook8Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. Ekstra – fajne kolorowe szaszłyki z dobrze zamarynowanym kurczakiem !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑