Bez jajek i mleka, za to pełna orzechów i kokosowego smaku- szarlotka sypana, która uda się absolutnie każdemu! Jej przygotowanie nie wymaga wyciągania mikserów, robotów kuchennych, wystarczy tarka do warzyw i odrobina czasu a pyszny, zdrowy deser jest w zasięgu naszych rąk. Szarlotka sypana ma nieco kokosowy smak a to za sprawą bogatej w błonnik mąki kokosowej oraz odrobiny wiórków kokosowych, do tego orzechy włoskie i płatki migdałów do dekoracji. Absolutnie pyszne, absolutnie zdrowe!
Składniki:
- Mąka pszenna pełnoziarnista 200g
- Mąka kokosowa 100g
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Olej kokosowy 160g
- Cukier 80g
- Jabłka 1,5 kg (obranych )
- Cynamon 2 łyżeczki
- Kardamon 1 łyżeczka (opcjonalnie)
- Orzechy włoskie (garść)
- Wiórki kokosowe
- Płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Jabłka, najlepiej soczyste, obieramy ze skórki, wybieramy gniazda nasienne i ścieramy na średnich oczkach. Jabłka posypujemy cynamonem, kardamonem i cukrem brązowym. Jeśli jabłka są bardzo słodkie, ilość cukru możemy zmniejszyć. Jeśli jabłka są suche i nie puściły soku, dodajemy około 1/2 szklanki wody i dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce łączymy mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę kokosową i proszek do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy 1/3 suchych składników i rozsypujemy po całej powierzchni blaszki. Następnie równomiernie rozkładamy 30 g oleju kokosowego i połowę porcji jabłek, warstwę jabłek posypujemy wiórkami kokosowymi oraz tartymi orzechami włoskimi. Jabłka zasypujemy 1/3 porcji suchych składników, kolejna porcja jabłek, wiórki, orzechy i ostatnia warstwa suchych składników. Na wierzch usypanej szarlotki układamy olej kokosowy ( w miarę równomiernie) oraz posypujemy płatkami migdałów. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 1 godzinę.
Szarlotka sypana wymaga dokładnego wystudzenia przed krojeniem. Jej wykonanie jest banalnie proste, nie wymaga wcześniejszego zagniatania ciasta kruchego, uda się absolutnie każdemu! Pamiętajcie jednak, że mąka kokosowa chłonie wilgoć, dlatego bardzo istotnie jest aby jabłka były soczyste (opcjonalnie dodajcie wody), w innym wypadku spód ciasta może wyjść zbyt sypki. Mąka kokosowa jest bogatym źródłem błonnika, białka, a także posiada niski indeks glikemiczny co jest istotne dla diabetyków.
Mam też dla Was 5% rabatu na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie internetowym Agnex , gdzie znajdziecie zarówno olej jak i mąkę kokosową w atrakcyjnych cenach. Zniżka obowiązuje do 30.04.2017 r.
Pozdrawiam
SmakUla.
Pyszna i naprawdę ma mało kalorii na 100 gram 103 kal, 5.18 tłuszczu, 13.75 tłuszczu , 1.14 białka
Monika, cieszę się że szarlotka przypadła Ci do gustu 🙂 Rzeczywiście zawiera niewiele kcal i ze względu na dużą zawartość błonnika będzie świetnym ciastem na święta, by usprawnić metabolizm.
Dziękuję za komentarze i pozdrawiam serdecznie 🙂
Dom pachnie przepięknie. Ciasto się studzi. Jest dziwnie wodniste nie kruche. Może po ostygnięciu będzie inaczej. Rano ocenię przy kawie.
Tak zapach jabłek, cynamonu i kokosu jest niesamowity! Myślę, że część wody zostanie jeszcze wchłonięte, ilość wody zależy od soczystości jabłek.
Mój się studzi jest napewno nie kruchy, ale może po wystudzeniu się to zmieni. Dom pachnie przepięknie.
Apetycznie to wygląda w weekend spróbuję sama taką przyrządzić!
Koniecznie daj znać jak wyszło! 🙂