Jak tam Wasz świąteczny nastrój? Ja już z początkiem Grudnia zaprosiłam święta do domu. Wyciągnęłam ukochane lampki, ozdobiłam świeczniki, dopracowałam zeszłoroczną choinkę, dorzuciłam kilka reniferów a całość dopełniłam orzechami włoskimi i cynamonowymi świecami. Wybrałam się również na zakupowe szaleństwo, miały być tylko prezenty dla bliskich i ścisłe trzymanie się listy zakupowej, a o mały włos nie przepadłam w sklepach z dekoracjami świątecznymi. W świątecznym rozanieleniu na każdy kubeczek z reniferem, podstawkę z bałwankiem czy uroczy talerzyk z mikołajem znalazłabym miejsce w moim domu ♥♥ Ach… to tak a propos wpisu o przydatnych gadżetach, te Bożonarodzeniowe dodatki to zdecydowanie mój nr 10 i chyba największa słabość. Do tej pory żałuję że odłożyłam cudowny zaparzacz z reniferem, prawda że cudny?;)

A teraz cóż zabieram Michaela Buble do kuchni, bo to już chyba najwyższy czas rozpocząć cykl świątecznych przepisów. W tym roku przekornie rozpocznę od deseru, który możecie zrobić tuż przed samymi świętami, nie zarywając przy tym nocy. Jeśli latem zapakowaliście jabłka w słoiki to proponowana szarlotka z mascarpone nie zajmie Wam więcej niż 20 minut! Tak szarlotka w 20 minut i to bez pieczenia.

mascarpone

Składniki:

  • Jabłka 4-5 dużych (dżem jabłkowy duży słoik ok 900 g)
  • Serek mascarpone (2 opakowania)
  • Herbatniki pełnoziarniste 2 opakowania
  • Czekolada gorzka 2 tabliczki
  • Blaszka prostokątna

Sposób przygotowania:

Jak już wspomniałam jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami domowego dżemu jabłkowego to przygotowanie ciasta zajmie nam 15-20 minut. Wystarczy, ze dżem jabłkowy zmieszamy dokładnie z serkami mascarpone i masę mamy gotową. Jeśli dżemu nie posiadamy obieramy jabłka, wybieramy gniazda nasienne i kroimy jabłka w mniejszą kostkę. Wrzucamy na patelnie podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem. Gdy jabłka zmiękną posypujemy je cukrem trzcinowym i smażymy na patelni do momentu aż jabłka rozpadną się i otrzymamy konsystencję dżemu. Tak przygotowane jabłka dokładnie studzimy a następnie łączymy z serkiem mascarpone.

W prostokątnej blaszce lub naczyniu żaroodpornym wykładamy warstwę herbatników, tak by przykryć dno, wykładamy na to warstwę masy jabłkowo- serowej a następnie układamy kolejną warstwę herbatników. Łącznie układamy 3-4 warstwy herbatników, ważne także aby herbatniki układać zawsze w tej samej pozycji, ułatwi to późniejsze krojenie. Układanie kończymy warstwą herbatników, którą polewamy gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Szarlotka z mascarpone wymaga minimum 3 godzinnego schłodzenia w lodówce a później możemy już śmiało wcinać!

szarlotka

Szarlotka z mascarpone to deser typu ekspres, który z pewnością zachwyci gości przy świątecznym stole. Idealnie kremowy, nie za słodki, nie za kwaśny a przy tym banalnie prosty. A Wy na jakie desery stawiacie w święta, jakich słodkości nie może zabraknąć podczas świąt?

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]