Moi Drodzy dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu! Zatem odwieczne pytanie co zrobić dziś na obiad oficjalnie uważam za odhaczone 😉 

Światowy Dzień Makaronu obchodzimy od 23 lat, więc dziś przy okazji świętowania zapraszam Was na kilka makaronowych ciekawostek!

Jak wiadomo królestwo makaronu to zdecydowanie Włochy, jak to robią że ich makarony są niesamowite? Po pierwsze złoty sekret włoskich makaronów to gotowanie według zasady „siedem-sto-tysiąc” czyli 7 g soli, 100 g makaronu i 1000 ml wody, gwarantuje nam idealnie ugotowany makaron. Sól dodajemy dopiero do zagotowanej wody, pomijamy dodatek oleju czy oliwy do garnka.

Po drugie odpowiednia proporcja sosu i makaronu. Makaron jest królem na talerzu a sos jedynie uzupełnieniem. Warto pamiętać, że zamiast przelewać makaron wodą czy oliwą warto tuż po odlaniu wody połączyć go jak najszybciej z sosem i dokładnie wymieszać. Dzięki temu makaron zostanie idealnie opleciony przez sos i nie poskleja się.

Włosi posiadają ponad 300 rodzajów makaronu, najpopularniejsze to spaghetti, rigatoni (rurki skośnie ścięte na końcach), farfalle (kokardki), fusilli (świderki), tagiatelle (wstążki), conchiglie (muszelki) i wiele wiele innych.

Jak dobrać sos do poszczególnych rodzajów makaronów?

Najłatwiej zapamiętać, że do prostego w kształcie, cienkiego makaronu dobieramy lekki sos (np. spaghetti aglio e olio – makaron z oliwą i czosnkiem). Do bardziej wymyślnych kształtów i grubszych makaronów możemy dobrać cięższe sosy lub stosować  je do zapiekania (np. lazania, muszle, cannelloni).

Jakie dodatki pasują do makaronu? Sugerując się kolorami na włoskiej fladze bazylia, parmezan, pomidor (i oczywiście oliwa).  Te składniki powinny wystarczyć by stworzyć najbardziej podstawowy makaron z pomidorowym sosem. Co więcej, z  tymi dodatkami jesteśmy w stanie stworzyć także makaron z bazyliowym pesto, czerwone pesto, czy zwykłe spaghetti z oliwą, bazylią i dodatkiem czosnku. Często do makaronów wykorzystujemy również mięso lub owoce morza a także natkę pietruszki, szpinak, ostre papryczki, borkuły czy cukinię.

Po jaki makaron sięgać na sklepowych półkach?

Najzdrowszą opcją jest makaron pełnoziarnisty bezjajeczny, zawiera on więcej witamin z grupy B, minerałów (fosforu, cynku, magnezu) oraz błonnika. Kolejnym wartym uwagi jest makaron z pszenicy durum o twardym ziarnie. Makaron po ugotowaniu nadal pozostaje sprężysty i zwarty a tym samym ma niższy indeks glikemiczny.

Dostępne są również makarony gryczane, razowe, orkiszowe, które również posiadają znacznie więcej witamin oraz minerałów- zazwyczaj są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej dostępne są również makarony z soczewicy, groszku zielonego czy ciecierzycy co jest świetną opcją dla alergików.

Pamiętajcie, że tak  naprawdę sos decyduje o kaloryczności dania, więc o ile nie zasypiecie makaronu toną sera i tłustego mięsa a połączycie go z warzywami czy lekkim sosem pomidorowym nie zaburzy on Waszej diety i spokojnie możecie włączyć go do swojej diety. Na blogu znajdziecie m.in przepisy na moje ulubione makaronowe połączenia

A Ty na jaki makaron dziś postawisz? Świętujesz ze mną Światowy Dzień Makaronu?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Podziel się...Share on Facebook17Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone