Surówka z kapusty i żurawiny

Za oknem śnieg cały czas prószy, temperatura coraz niższa (w sumie środek zimy więc nie powinnam być zaskoczona), ale przecież zapowiadali, że będzie się już ocieplać.

A tu rano znów -11º .

W tak trudnym czasie trzeba sobie jakoś radzić i przyjmować witaminki.

Wiadomo, najlepiej te naturalne 🙂

Zdradzając Wam przepis na moje troszkę mniej tradycyjne kotlety mielone obiecałam jeszcze surówkę.

Zatem do dzieła!

Surówka gościła na naszym dzisiejszym obiedzie, pyszna, a do tego bomba witaminy C 🙂 Kapusta kiszona, bo o niej mowa, wiadomo nie od dziś, dostarcza dużą dawkę witaminy C, a tym samym wzmacnia naszą odporność. Do tego jest bogata w witaminę K, E, potas, kwas foliowy… jednym słowem SAMO ZDROWIE 🙂 (źródło)

Na zimę jak znalazł.

Przepis, który dziś Wam polecam jest dość szybki w przygotowaniu w sam raz do ekspresowych kotlecików.

Składniki na surówkę z kapusty:

  • kapusta kiszona ok. 350 gramów
  • cebula
  • żurawina suszona
  • miód
  • łyżka oliwy

 

sladniki na surówkę z kapusty

Sposób przygotowania:

Kapustę odsączamy i kroimy. Kapusty kiszonej staramy się nie płukać. Woda pozbawia naszą kapuchę cennych składników wspomagających trawienie tłuszczów. 

Do kapusty dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz garść suszonej żurawiny. Kapustę polewamy sosem przygotowanym z łyżki oliwy oraz dwóch łyżek miodu (można lekko podgrzać miód w mikrofali, by stał się płynny).

sos do surówki z kapusty

Całość mieszamy i w zasadzie nasza surówka z  kapusty gotowa.

Śmiało możemy podawać do obiadu zimową porą 🙂

obiad z surówka z kapusty

A Wy w jakiej formie najbardziej lubicie kapustę kiszoną?

Próbowaliście już wersję z miodem i żurawiną?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:1    Średnia:3/5]
Podziel się...Share on Facebook0Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

1 Komentarzy

  1. O dziwo surówka nie jest kwaśna a słodka:) w sam raz dla dzieci:) Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑