Surówka z kalarepy do obiadu

Brakuje Ci pomysłu na niebanalną surówkę do obiadu? Dobrze trafiłeś bo ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie! Sama na długi czas o niej zapomniałam, oświecenia doznałam dopiero dostrzegając dorodne kalarepki na sklepowej półce. Przypomniały mi się domowe obiady u mamy i przepyszna surówka z kalarepy. Nie pozostało mi nic innego jak szybko chwycić za telefon i zadzwonić do mamy po tajną recepturę. Skład jest krótki i chrupiący a wykonanie jeszcze szybsze. Zapraszam bo pyszna surówka z kalarepy jest na wyciągnięcie ręki.

Składniki:

  • Kalarepa
  • Marchewka spora
  • Duże jabłko
  • 0,5 pora
  •  3 łyżki jogurtu greckiego lub 2 łyżki jogurtu greckiego + łyżka majonezu .
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Warzywa obieramy i myjemy. Przygotowujemy tarkę, robota kuchennego lub inne urządzenie które ułatwi nam tarkowanie warzyw. Kalarepę, marchewkę oraz jabłko ścieramy na dużych oczkach. Pora oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na połowę, białą część pora kroimy w pół księżyce. Surówkę mieszamy, dodajemy jogurt grecki, opcjonalnie łyżkę majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i przepyszna surówka z kalarepy gotowa.

surowka z kalarepy

Surówka z kalarepy chrupie niesamowicie, genialnie smakuje, jest idealna do mięs i ryb. Kalarepa to doskonałe źródło witaminy C i błonnika. Zawiera niewiele kcal, więc świetnie nada się na drobną przekąskę. Zawarty w niej betakaroten oraz luteina chroni nasz wzrok. Kalarepa świetnie sprawdzi się u diabetyków gdyż stopniowo podnosi poziom cukru we krwi a jej działanie moczopędne wspomaga pracę nerek i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Wskazuje się również na działanie antyrakowe kalarepy ze względu na zawartość flawonoidów, fitoestrogenów, które usuwają z organizmu szkodliwe kancerogeny.

Zatem chrupmy śmiało!

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:27    Średnia:3.1/5]
Podziel się...Share on Facebook27Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

3 Komentarz

  1. Pyyyyszna. Świetnie smakowała z ryba i frytkami. Zagości u mnie na nie jednym jeszcze obiedzie.

    • SmakUla
      SmakUla

      20 kwietnia 2017 at 14:40

      Dziękuję za komentarz, bardzo mi miło, że posmakowała Ci surówka, ja też najczęściej przyrządzam ją do ryby lub pieczonego kurczaka:)
      Wypróbuj ją koniecznie do dań z grilla w sezonie letnim, super pasuje!

      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. Niesamowicie przepyszna! podbiła moje serce i kubki smakowe już z pierwszym chrupnięciem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑