Jak Wielkanoc to muszą być i jajka! Dziś bardzo proste jajka z szynką parmeńską. Łatwa a zarazem elegancko wyglądającą przekąskę, która świetnie się sprawdzi na wielkanocnym stole.  Przygotowanie zajmie zaledwie kilka chwil. Wystarczy jednie ugotować z wyprzedzeniem jajka, a tuż przed śniadaniem wielkanocnym zawinąć je w szynkę parmeńską. Świetnie wyglądają, dobrze smakują i pięknie zdobią stół.  Na blogu znajdziecie również przepis na jajka faszerowane bez dodatku majonezu oraz wielkanocne jajka z łososiem wędzonym. To jak które wybieracie?

jajka-w-szynce-parmenskiej-wielkanocne

Przepis na jajka z szynką parmeńską

Składniki na 6 szt.:

  • Jajka 3 szt
  • Rukola
  • Szynka parmeńska, szwarcwaldzka, lub delikatna
  • Domowy sos czosnkowy, chrzan lub majonez z fasoli
  • Opcjonalnie : chilli w proszku

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrajamy na połówki. Na plasterek szynki układamy trochę liści rukoli, kładziemy połówkę  jajka, smarujemy delikatnie sosem czosnkowym, chrzanem lub majonezem z fasoli,  i ścisło zawijamy. Jajko możemy również posypać delikatnie przyprawą chilli lub położyć paseczek świeżej papryczki. Cienko pokrojona szynka parmeńska idealnie owinie jajko i rukolę tworząc mini roladkę na wielkanocny stół. Starajmy się aby koniec szynki znalazł się pod spodem roladki dzięki czemu nie potrzebujemy nawet wykałaczek.

jajka-w-szynce-parmenskiej

Jajka z szynką parmeńską podpatrzyłam u koleżanki, wprowadziłam małe modyfikacje i voile, na Wielkanoc będzie jak znalazł! Tak przygotowane jajka z szynką parmeńską mogą również stać się ozdoba naszego koszyczka ze święconką. A jakie dania zagoszczą na Waszym stole podczas wielkanocnego śniadania?

jajka-wielkanocne

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:1    Średnia:1/5]
Podziel się...Share on Facebook3Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1Email to someone