Domowa granola- śniadaniowe smaki

Latem moją śniadaniową owsiankę na ciepło najczęściej zastępuje jej kuzynka czyli domowa granola z jogurtem. Do tego świeże, sezonowe owoce i mogę zaczynać dzień! Przepis jest tak banalnie prosty, że aż zastanawiałam się czy warto dodawać go na bloga, lecz stwierdziłam, że inspiracji na zdrowe, pożywne śniadania nigdy za wiele 😉 Ogromną zaletą domowej granoli jest pełna dowolność w jej komponowaniu, możesz dodać to co akurat masz do wykończenia, przygotować całkiem orzechową czy dodać cynamonu a smak otrzymasz zupełnie inny.

Składniki:

  • Płatki owsiane ok 200g
  • Miód 2 łyżki
  • Olej kokosowy 1 łyżka
  • Pestki słonecznika 2 łyżki
  • Sezam 1 łyżka
  • Siemię lniane 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe 2 łyżki
  • Bakalie ok 100-150g ( u mnie rodzynki, żurawina, daktyle, morwa biała, śliwki suszone)
  • Orzechy 2 łyżki

Sposób przygotowania:

W misce łączymy płatki owsiane lub mieszankę płatków owsianych, żytnich, orkiszowych, gryczanych, dodajemy pokrojone bakalie, orzechy, pestki oraz wiórki. Całość polewamy miodem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy a następnie dodajemy zawartość miski. Granolę należy co pewien czas przemieszać tak by równomiernie się zarumieniła. Gdy granola jest już rumiana a bakalie i orzechy pięknie pachną, należy granolę dokładnie wystudzić a następnie przełożyć do szczelnie zamykanego słoiczka.

 

Domowa granola świetnie sprawdzi się w wersji śniadaniowej z jogurtem lub twarożkiem i pysznymi sezonowymi owocami, najlepiej z truskawkami 😉

Granolę również możemy dodać w formie słodkiej posypki do deseru. Czasem granolę wykorzystuję również jako uzupełnienie puddingu chia czy też posypuje nią sałatkę owocową. Jednym słowem warto mieć granolę pod ręką, zwłaszcza że jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu a w sytuacji gdy zaśpimy zawsze mamy szanse na pożywne śniadanie w kilka minut.

Pozdrawiam

SmakUla

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Komentarzy

  1. juliascooking

    Wygląda niesamowicie! Kocham takie pożywne śniadania.
    https://julias-cooking.com/

    • SmakUla

      ja również 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2023 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑