Dzień Dziecka już jutro, z czym się to wiąże? Z całkowitą rozpustą a zwłaszcza ze słodyczową dyspensą 😉 Mam dziś dla Was sposób na poradzenie sobie z małym Szkrabem i zaspokojeniem jego słodyczowego apetytu. Przepis nie do końca dietetyczny, ale słodki a przy tym zdrowy! Muffinki serowe z truskawkami są idealne jako deser na Dzień Dziecka. Muffinki serowe nie wymagają pieczenia, dodatku sera a dobrze schłodzone smakują jak przepyszny deser lodowy. Jednym słowem z takimi słodyczami mamy odhaczone dwa punkty: ciacho  z kremem i lody 😉 Gdyby lodów było mało polecam domowe lody bananowe a dla fanów czekolady czekoladowy krem z awokado.  Oryginalny przepis pochodzi z kanału Nissiax83, jeśli ktoś woli przepisy w formie filmików zapraszam na kanał autorki.

Muffinki serowe z truskawkami

Składniki:

— Kruchy spód—

  • Mieszanka orzechów 3/4 szk. (orzechy włoskie, migdały, nerkowce, pestki słonecznika)
  • Suszone daktyle 3/4 szk.
  • Sól

— Masa serowa–

  • Nerkowce 1 szk.
  • Olej kokosowy 1/2 szk.
  • Miód mniej niż 1/2 szk.
  • Sok z 1 cytryny
  • Owoce 1-2 szk. np. truskawki, borówki, jagody.

 

sernikowe-muffinki

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na około 3-4 godziny(lub całą noc) aby orzechy zmiękły. Gdy nerkowce zażywają kąpieli wodnej, możemy zająć się przygotowaniem kruchego spodu. W tym celu mieszankę orzechów łączymy z daktylami i odrobiną soli, całość dokładnie blendujemy. Jeśli nasze daktyle są już mocno podsuszone możemy zalać je ciepłą wodą, poczekać aż zmiękną, dokładnie odcisnąć z wody i dodać do mieszanki orzechów. Daktyle osłodzą nasz kruchy spód a także skleją wszystkie składniki. Do każdej papilotki wkładamy po ok 1-2 łyżeczki masy orzechowej i dokładnie dociskamy.

muffinka-sernikowa

Czas na przygotowanie „masy serowej”. Z nerkowców odlewamy wodę, dokładnie odciskając jej nadmiar. Orzechy przekładamy do blendera, dodajemy olej kokosowy, miód, sok z cytryny i blendujemy do momentu otrzymania gładkiej masy imitującej ser. Około 3/4 otrzymanej masy przekładamy do papilotek a pozostałą część blendujemy z owocami, tworząc tym samym ostatnią warstwę muffinek serowych. Ważne  by wykorzystać świeże owoce, mrożone mają niestety zbyt dużo wody i górna warstwa muffinek wychodzi zbyt rzadka. Ja postawiłam na truskawki, lecz świetnie sprawdzą się także borówki, jagody czy maliny. Owocową warstwę wykładamy na wierzch muffinek, dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc lub do momentu, aż muffinki stężeją).

muffinki-z-sernikiem

Tak przygotowane muffinki serowe nie zawierają sera, jajek, cukru a także nie wymagają pieczenia. Bogate są za to w nienasycone kwasy tłuszczowe, które świetnie wpływają na pracę mózgu, układu krwionośnego czy przewodu pokarmowego. Muffinki serowe, które w większości składają się z orzechów to także dobre źródło magnezu, potasu, fosforu oraz witaminy E i witamin z grupy B. Skarbnica zdrowia dla naszych pociech.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook5Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone