Brownie inaczej (bezglutenowe słodkości)

Ostatnio prześladuje mnie brownie. Najpierw dopadło mnie zerkając z jakiejś gazetki promocyjnej, gdy byłam u mamy. Później kupując bilet, niby przypadkiem wyjrzało z nowej książki Ani Lewandowskiej… No cóż sami rozumiecie, że nie mogłam pozostać obojętna, więc zapraszam po przepis na brownie inaczej, wersja bezglutenowa. Dlaczego brownie inaczej? A bo wypełnione kaszą jaglaną, bez dodatku cukru i jajek. Zainteresowani?

brownie-z-jaglanej-kaszy

Składniki:

  • Kasza jaglana 200 g
  • Daktyle 10-15 szt
  • Mąka 3 pełne łyżki ( w wersji bezglutenowej polecam mąkę z amarantusa, ciecierzycy lub migdałową)
  • Banan 3 szt
  • Kakao naturalne 3 pełne łyżki
  • Miks posiekanych orzechów 1/2 szk. ( u mnie orzechy nerkowca, brazylijskie, migdały, pestki słonecznika, siemię lniane, płatki migdałów)

Sposób przygotowania:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 30 minut, dzięki temu będą bardziej miękkie i kleiste. Gdy daktyle zażywają kąpieli my zajmujemy się kaszą jaglaną. Kaszę przed gotowaniem płuczemy na sitku pod zimną wodą, następnie możemy przelać ją jeszcze wrzątkiem (ja często pomijam ten krok, bo zupełnie nie wyczuwam już goryczki kaszy) a następnie wrzucamy kaszę do wrzącej wody i gotujemy ok. 15-20 minut.

z-kaszy-jaglanej-brownie

Banany kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy odciśnięte daktyle, kakao i mąkę, całość dokładnie blendujemy i przekładamy do miski. Do otrzymanej masy dodajemy posiekane orzechy oraz wystudzoną kaszę jaglaną. Jeśli chcecie by ciasto miało bardziej jednolitą konsystencję polecam zmiksować kaszę jaglaną po ugotowaniu. Całość dokładnie mieszamy, wylewamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut w temperaturze 180°C.

brownie-z-kaszy-jaglanej-2

Brownie w tym wydaniu jest mocno wilgotnym i dość wytrawnym ciastem. Jeśli lubicie słodsze wersje deserów możecie dodać do środka więcej daktyli, wzbogacić masę o rodzynki czy morele, a jeśli nie liczycie kalorii również kawałki czekolady. Jednak brownie w tej wersji to super zdrowa forma drugiego śniadania czy małej przekąski do kawki. Więcej o zdrowotnych walorach kaszy jaglanej przeczytasz w poście o jaglanych plackach śniadaniowych.

Pozdrawiam

SmakUla

 

[Głosów:2    Średnia:3.5/5]
Podziel się...Share on Facebook4Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

4 Komentarz

  1. Nie toleruję glutenu więc to coś dla mnie 🙂

  2. niedawno się dowiedziałam, że mam nadwrażliwość na gluten i też staram się powoli przestawiać na jedzenie bez, jednak muszę powiedzieć, że nie jest to proste, szczególnie jak się lubi pewne smakołyki…

    • SmakUla
      SmakUla

      20 lipca 2016 at 13:17

      Niestety wymaga to dużej samokontroli i świadomości żywieniowej. Początki w każdej zmianie są trudne, lecz z czasem automatycznie będziesz wiedziała jak odpowiednio przygotować sobie posiłki.
      Jednak są i plusy, dzięki gotowaniu w domu i odstawieniu przetworzonej żywności łatwiej o zgrabną sylwetkę 😉 A i coraz więcej jest w sklepach produktów dla bezglutenowców, więc łatwiej o zamienniki w rozsądnych cenach.

      Trzymam kciuki za wprowadzanie żywieniowych zmian i dziękuję za komentarz 🙂

      Pozdrawiam
      Ula.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑