Sernik z dyni i mascarpone

Wszędzie dynie więc aż żal nie korzystać! W tym roku dynia zagościła na naszym stole w formie deseru, dość szybkiego, efektownego i mega smacznego. Moja wersja różni się nieco od tradycyjnych serników przede wszystkim za sprawą pieczonej dyni, delikatnego mascarpone oraz owsianego spodu. Deser, deserem ale coś zdrowego trzeba przemycić 😉 Takie ciacho jest świetną opcją dla dzieci, które niechętnie próbują nowych smaków. W formie słodkiego deseru przemycamy zarówno dynię źródło beta karotenu, witamin z grupy B, wapnia, potasu, fosforu, magnezu czy cynku, jak również płatki owsiane, które dostarczą m.in błonnika oraz minerałów. Sernik z dyni możemy przygotować w kokilkach lub w tortownicy czy innej formie do pieczenia ciast.

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

Krem:

  • Serek mascarpone 2 szt
  • Śmietanka 36% 4 łyżki
  • Dynia 300g
  • Cukier waniliowy
  • Jajka 2 całe + 2 żółtka
  • Łyżka miodu (opcjonalnie)
  • Sól

Spód:

  • 250g płatków owsianych
  • Migdały garść
  • Olej kokosowy 3 łyżki lub masło
  • Miód łyżka (jeśli wolicie spody bardziej słodkie 2łyżki)
  • Przyprawa do piernika 3 łyżeczki

sernik-z-kawa-dyniowy

Sposób przygotowania:

Przygotowanie sernika rozpoczynamy od przyrządzenia spodu. Płatki owsiane łączymy z migdałami dodajemy 1 łyżkę miodu oraz olej kokosowy, całość blendujemy. Jeśli masa jest za sucha możemy dodać któryś z mokrych składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) rozkładamy po całej powierzchni i lekko dociskamy. Spód wstawiamy do lodówki na około 30 minut, a my zabieramy się za krem.

Dynię obieramy, wydrążamy środek a otrzymany miąższ kroimy na mniejsze części. Pokrojoną dynię układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10-15 minut. Gdy miąższ jest miękki wybieramy blaszkę i studzimy dynię. Przestudzoną dynię blendujemy ze śmietaną, mascarpone, jajkami, cukrem waniliowym oraz opcjonalnie miodem i szczyptą soli. Jeśli decydujecie się na dodanie łyżki miodu do kremu wówczas do spodu dodajmy też tylko jedną łyżkę miodu, aby ciasto nie wyszło zbyt słodkie. Wszystko blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 40 minut (grzanie góra-dół). Po tym czasie sernik z dyni należy wybrać i dobrze schłodzić.

sernik-z-dyni

Tuż po wybraniu ciasta z piekarnika może wydawać się, że sernik ma zbyt luźną konsystencję, lecz nie przejmujmy się masa stężeje, najważniejsze aby wierzch ciasta tuż po upieczeniu był ścięty.

Sernik z dyni i mascarpone jest bardzo delikatny w smaku, ma fantastycznie kremowy wierzch i dość sycący spód. Najlepiej smakuje z dodatkiem domowego soku malinowego z całymi malinami. Nieco zdrowsze słodkości w sam raz do niedzielnej kawki.

sernik-z-dyni-z-kawa

A Wy jak najczęściej wykorzystujecie dynię? Jaka potrawa musi pojawić się na stole w sezonie dyniowym?

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:5    Średnia:2.2/5]
Podziel się...Share on Facebook22Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

11 Komentarze

  1. A ile tego cukru waniliowego trzeba wsypać?

  2. Witam,

    upiekłam dynię już wcześniej i zrobiłam z niej duży słoik puree. Czy w tym przepisie waga dynii= waga puree? Nie wiem czy mogę użyć 300 g.

    • SmakUla
      SmakUla

      30 września 2016 at 12:21

      Witaj Ewo,
      tak, w tym przepisie pisząc dynia miałam na myśli 300g puree 🙂
      Smacznego 🙂
      Pozdrawiam Ula.

      • Ratunku! Trzymam się całkowicie wg przepisu, lecz po zblendowaniu składników (dynia, mascarpone itd.) masa jest płynna jak koktajl. Czy ma tak wyglądać? Boję się, że jest za rzadka 🙁

        • SmakUla
          SmakUla

          1 października 2016 at 11:13

          Spokojnie 🙂 Masa jest dużo rzadsza niż w tradycyjnym serniku, lecz gdy upieczesz i schłodzisz dobrze ciasto ona stężeje.
          Daj znać jak wyszło, trzymam kciuki 🙂

  3. O mamo! Ale bym pochłonęła go 🙂

  4. Smakowicie wygląda ! Muszę wypróbować ten przepis 🙂

  5. Wygląda bosko!
    Zapraszam do mnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑