Schab ze śliwką na święta, lubisz?

W moim rodzinnym domu rzadko przygotowywało się mięsa na słodko. Sama przez dłuższy czas z dystansem podchodziłam do słodko-wytrawnego połączenia smaków, aż do momentu gdy zakochałam się w połączeniu kurczaka z ananasem, duet idealny! Postanowiłam pójść o krok dalej i wypróbować schab ze śliwką, sprawdził się, więc w tym roku zamierzam przekonać rodzinę do jego smaku. Mam  nadzieję, że im również posmakuje.

A Wy lubicie mięsa na słodko? Wszystkich poszukujących nowych świątecznych smaków zapraszam po przepis na schab ze śliwką.

Składniki:

  • Schab bez kości ok 1 kg
  • Śliwki suszone ok 200g
  • Musztarda 2 łyżki
  • Marynata: bazylia suszona 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżeczka, 3 ząbki czosnku, rozmaryn 0,5 łyżeczki, czarnuszka 0,5 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżka, pieprz 1łyżeczka, olek rzepakowy 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Schab myjemy i osuszamy. Za pomocą noża z długim ostrzem robimy w środku schabu nacięcie, lekko obracamy ostrze dookoła tak by powiększyć nacięcie. Zazwyczaj staram się aby ostrzem nie przebić na wylot mięsa, ułatwia mi to późniejsze faszerowanie schabu. Tak przygotowany tunel dokładnie smaruje musztardą i nadziewam obficie śliwkami suszonymi. W oddzielnej miseczce łączę ze sobą po łyżeczce suszonej bazylii i majeranku do tego łyżka soli najlepiej ziołowej, po 0,5 łyżeczki rozmarynu i czarnuszki (opcjonalnie). Dodaje 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz 2 łyżki oleju rzepakowego. Całość dokładnie mieszam i tak przygotowaną marynatą nacieram schab.

schab-ze-sliwka

Schab ze śliwką pakujemy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki na 2-3h. Na dno naczynia wlewamy pół szklanki wody i pieczemy mięso w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny pod przykryciem. Po 40 minutach zdejmujemy pokrywkę a powstałym sosem podlewamy schab aby nie był zbyt spieczony i suchy z wierzchu (czynność tą powtarzamy co 15-20 minut). W razie potrzeby możemy dolać więcej wody.

schab-ze-sliwka-2

Schab ze śliwką możemy podać na ciepło jako pieczeń na świąteczny obiad lub wystudzić i zjadać na kanapce w formie domowej, pysznej wędliny. Lekko słodkawy, soczysty schab ze śliwką będzie świetną alternatywą dla kupnych wędlin a także znakomitym urozmaiceniem świątecznego obiadu. Jeśli niekoniecznie odpowiada Wam mięso na słodko polecam Wam przepis na pieczoną łopatkę na święta.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook19Google+2Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. Bardzo dobre 😉 Dzięki za pomysł 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑