Sałatka z pieczonym burakiem i czarnuszką

Czasem niepozorna wizyta w knajpie może zainspirować do nowych połączeń smakowych. W moim przypadku zaowocowało połączeniem buraka i czarnuszki, a finalnie powstała sałatka z pieczonym burakiem i czarnuszką. 

Knajpka oferowała półmisek pieczonych buraków, obficie posypanych czarnuszką i kawałkami serów regionalnych. Jednogłośnie stwierdziliśmy, że brakowało świeżej sałaty i odrobiny dressingu, więc „ulepszoną” wersję stworzyłam w domu. Dorzuciłam jeszcze marchewkę i selera naciowego, które czekały w lodówce na swoją kolej i kaszę pęczak, która idealnie pasuje do sałatek. Tak przygotowana sałatka z pieczonym burakiem świetnie sprawdzi się w roli lunch boxa do pracy czy na uczelnię.

Składniki:

  • Burak 1 szt
  • Marchew 2 szt
  • Sałata
  • Seler naciowy (opcjonalnie) 1 łodyga
  • Kasza pęczak 40g
  • Feta
  • Przyprawy: czarnuszka, tymianek, wędzona papryka, chilli, sól
  • Olej rzepakowy
  • Sos: oliwa, ocet balsamiczny, musztarda, miód

Sposób przygotowania:

Buraka i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy delikatnie olejem i posypujemy przyprawami (burak- czarnuszka + sól, marchewka- papryka wędzona + chilli). Warzywa układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy około 25 minut w temperaturze 180°C. W między czasie gotujemy kaszę pęczak do miękkości, kroimy drobno seler naciowy i fetę.

Na talerzu układamy sałatę, kaszę, seler naciowy, upieczone warzywa oraz kawałki fety, całość polewamy sosem i posypujemy czarnuszką. Opcjonalnie możemy posypać pestkami dyni. Z racji, iż dodajemy fetę, która jest słona nie przesadzajcie z dodatkiem soli do pieczenia warzyw.

Sałatka z pieczonym burakiem to idealny lunch do pracy czy na uczelnię. Syci, chrupie, świetnie smakuje!

Lubicie buraki?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:5    Średnia:2.8/5]

1 Komentarzy

  1. Bardzo smaczna sałatka! 😀 Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2018 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑