Czasem niepozorna wizyta w knajpie może zainspirować do nowych połączeń smakowych. W moim przypadku zaowocowało połączeniem buraka i czarnuszki, a finalnie powstała sałatka z pieczonym burakiem i czarnuszką.
Knajpka oferowała półmisek pieczonych buraków, obficie posypanych czarnuszką i kawałkami serów regionalnych. Jednogłośnie stwierdziliśmy, że brakowało świeżej sałaty i odrobiny dressingu, więc „ulepszoną” wersję stworzyłam w domu. Dorzuciłam jeszcze marchewkę i selera naciowego, które czekały w lodówce na swoją kolej i kaszę pęczak, która idealnie pasuje do sałatek. Tak przygotowana sałatka z pieczonym burakiem świetnie sprawdzi się w roli lunch boxa do pracy czy na uczelnię.
Składniki:
- Burak 1 szt
- Marchew 2 szt
- Sałata
- Seler naciowy (opcjonalnie) 1 łodyga
- Kasza pęczak 40g
- Feta
- Przyprawy: czarnuszka, tymianek, wędzona papryka, chilli, sól
- Olej rzepakowy
- Sos: oliwa, ocet balsamiczny, musztarda, miód
Sposób przygotowania:
Buraka i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy delikatnie olejem i posypujemy przyprawami (burak- czarnuszka + sól, marchewka- papryka wędzona + chilli). Warzywa układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy około 25 minut w temperaturze 180°C. W między czasie gotujemy kaszę pęczak do miękkości, kroimy drobno seler naciowy i fetę.
Na talerzu układamy sałatę, kaszę, seler naciowy, upieczone warzywa oraz kawałki fety, całość polewamy sosem i posypujemy czarnuszką. Opcjonalnie możemy posypać pestkami dyni. Z racji, iż dodajemy fetę, która jest słona nie przesadzajcie z dodatkiem soli do pieczenia warzyw.
Sałatka z pieczonym burakiem to idealny lunch do pracy czy na uczelnię. Syci, chrupie, świetnie smakuje!
Lubicie buraki?
Pozdrawiam
SmakUla.
Bardzo smaczna sałatka! 😀 Polecam!