Wiosna w pełni! Czas więc aby zawitała i na talerzu 🙂 Po moich słabościach makaronowych czas na lekką, smaczną i aromatyczną sałatkę wiosenną, którą spokojnie można zjeść na obiad lub zabrać do pracy/szkoły jako lunch. Czas przygotowania z pewnością nie zajmie więcej niż 30 minut, więc starczy też czasu na wiosenny, popołudniowy spacer.

skladniki salatka wiosenna

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mix sałat
  • Pierś z kurczaka
  • Grapefruit
  • Cebula czerwona
  • Pistacje
  • Świeża mięta
  • Natka pietruszki
  • Miód
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski, przyprawiamy i smażymy bez oliwy. W między czasie zajmujemy się grapefruitem, połowę obieramy z białej błonki i kroimy na mniejsze kawałki, drugą połowę wyciskamy do naczynia w którym przygotujemy sos. Do sosu potrzebujemy jeszcze łyżkę oliwy, pół łyżki miodu, pęczek posiekanej natki pietruszki oraz 3-4 gałązki świeżej mięty. Składniki łączymy i odstawimy na chwilę, aby sos mógł się przegryźć. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pistacje obieramy i przekrajamy na pół.

Składniki na talerzu układamy warstwowo: sałata, usmażony kurczak, cząstki grapefruita, cebula, pistacje. Całość polewamy sosem i sałatka wiosenna gotowa. Możemy pałaszować bez większych wyrzutów sumienia.

salatka wiosennaDanie lekkie, smaczne i aromatyczne. Wielość smaków w jednym daniu, na słoneczne dni jak znalazł!

A wy po jakie dania najchętniej sięgacie na wiosnę?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook7Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone