Sałatka śledziowa z burakami na święta

Jak Wigilia to muszą być i śledzie! Do tej pory na naszym stole gościły zazwyczaj pokrojone filety śledziowe w towarzystwie cebulki, taka zwyczajna przekąska, po którą jednak każdy chętnie sięgał. Żadnych wymyślnych sałatek, koreczków i innych wywiajsów. W tym roku zamierzam jednak zmienić odrobinę nasze tradycyjne śledzie pod wpływem przepysznej sałatki, którą miałam okazję wypróbować u mojej bratowej. W tym roku obok ryby w pomidorach zagości także na naszej Wigilii sałatka śledziowa z burakami. Przepis w ciągu roku wypróbowany został już nie raz, więc z czystym sumieniem mogę Wam polecić.

Składniki:

  • Słoiczek śledzi w zalewie octowej
  • Cebula ( 1 duża lub 2 średnie)
  • Ogórki kiszone (ok 8 sztuk średnich)
  • Ziemniaki (4-5 mniejszych)
  • Buraki 3 sztuki
  • Jajko gotowane 3 sztuki (opcjonalnie)
  • Jogurt naturalny Activia (ok 2-3 małe kubeczki)
  • Majonez
  • Cukier, sól, ocet

sałatka śledziowa składniki

Sposób przygotowania:

Najwięcej pracy jest zawsze z buraczkami, więc zabierając się za przepis na sałatkę śledziową z burakami, zwaną również śledziami pod pierzynką, dzień wcześniej gotuję buraczki. Czas gotowania to ok. 2 godziny, więc w wolnej chwili wstawiam do gotowania buraki, bez obierania i żadnych przypraw, a dopiero następnego dnia zabieram się za sałatkę. W ostateczności jeśli się zagapiliśmy i czasu do podania sałatki mamy mało możemy kupić gotowe buraczki ćwikłowe, nie próbowałam ale też powinny dać radę.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę, przy czym ogórki warto przełożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru wody. Czas na śledzie. Filety śledziowe uwielbiam, ale tylko te w zalewie octowej, najlepiej wybrać już takie bez skóry w innym wypadku czeka nas oczyszczenie śledzi przed ich pokrojeniem. Zatem śledzie lekko płuczemy, oczyszczamy ze skóry i kroimy w niewielką kostkę. Następnie śledzie odsączamy na sitku. Ugotowane buraczki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, warto tu wykorzystać rękawiczki lateksowe żeby przypadkiem nie straszyć gości czerwonymi dłońmi. Buraczki doprawiamy cukrem, solą oraz octem do smaku i odstawiamy na chwilkę. Przed podaniem odciskamy buraki z nadmiaru wody. Skoro wszystkie składniki mamy pokrojone i przygotowane do warstwowego układania pozostaje nam tylko przygotować sos. W mojej wersji śledź pod pierzynką z buraczków podawany jest z lekko odchudzonym sosem jogurtowo-majonezowym. Na mały kubeczek jogurtu Activia dodałam ok 1-1,5 łyżki majonezu, sos jest choć troszkę lżejszy od typowego majonezowego sosu i odrobinę rzadszy czego nie dało się ukryć na zdjęciach 😉 . Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Sałatka śledziowa z burakami wkracza na stół w przeźroczystym naczyniu, ułożona warstwowo. Dno naczynia wykładamy śledziem, następnie idzie cebulka, sos, ziemniaki, ogórek, sos, buraczki, ostatnia porcja sosu, a na wierzchu starte na drobnych oczkach jajko, które pięknie złoci się na Wigilijnym stole.

sałatka śledziowa w pucharku

Sałatkę możemy przygotować w mniejszych szklaneczkach podając każdemu z gości porcję lub w szklanej, przeźroczystej misie, tak by każdy mógł dostać się do najdalszych warstw. Sałatka śledziowa z burakami z pewnością zagości w tym roku na naszym stole Wigilijnym. A Ty w jakiej formie najczęściej podajesz śledzia podczas Świąt?

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 2.3]

Komentarzy

  1. nok

    z taką sałatką myśle ,że wigilia bedzie bardziej kolorowa i smaczniejsza

    • SmakUla

      Dokładnie coś dla oka coś dla brzucha 😉 Mam nadzieję że domownikom posmakuje:)

  2. Robacek

    Mmm ta sałatka w tych szklaneczkach na pierwszy rzut oka wygląda jak deser :p aż mi ślinka leci! Z pewnością wypróbuję 😉

    • SmakUla

      Z pewnością nie pożałujesz 😉

  3. B.

    Szuba 🙂 lubię, bardzo!

    • SmakUla

      Jedna potrawa a tyle nazw 🙂 Szuba tego jeszcze nie słyszałam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2024 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑