Chyba każdy doskonale zna popularne fish&chips? A co powiecie na zdrowszą wersję? Ryba z frytkami inaczej to moja odpowiedź- o zredukowanej ilości panierki i oleju lecz nadal chrupiąca i pyszna!

To jak są tu jacyś fani ryby w panierce i frytek? Mam dziś dla Was zdrową alternatywę!

Składniki:

  • Filety rybne
  • Cytryna
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • Ziemniaki
  • Olej rzepakowy
  • Kiszona kapusta
  • Żurawina

Sposób przygotowania:

Filety oczyszczamy, pozbywamy się ości, posypujemy solą i grubą warstwą pieprzu cytrynowego. Odstawiamy na 2 h, tuż przed pieczeniem skrapiamy cytryną i opcjonalnie posypujemy płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, które będą stanowiły naszą chrupką panierkę. W zastępstwie możecie zastosować panierkę z pokruszonych płatków kukurydzianych, zarodków pszennych czy np. sezamu lub upiec rybę bez panierki.

Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w cienkie frytki. Frytki polewamy łyżką oleju rzepakowego, posypujemy solą i całość dokładnie mieszamy. Frytki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C aż do momentu zarumienienia. Gdy widzimy że frytki nabierają ładnych kolorów wówczas wstawiamy naczynie z rybą na około 15 minut.

Na koniec szykujemy surówkę, tak naprawdę może być to Wasza ulubiona propozycja surówki do ryb, ja postawiłam na kapustę kiszoną z żurawiną. Kapustę kroimy na mniejsze części, dodajemy żurawinę a całość polewamy olejem i dokładnie mieszamy.

Ryba z frytkami inaczej to moja propozycja, o niebo zdrowszej, wersji popularnych fish&chips. Frytki  w takiej formie są przepyszne, chrupiące i pozbawione całej masy oleju. Tego typu frytki możemy jeść bez większych wyrzutów sumienia, do tego pyszny soczysty filet z ryby, który możecie w sezonie letnim zamienić na grillowaną rybkę. Polecam jednak zamarynować rybę nieco wcześniej aby dokładnie przeszła aromatem dodatków.

I na koniec oczywiście suróweczka! Jaka jest Wasza ulubiona surówka jako dodatek do dań rybnych? Dajcie znać w komentarzach, w końcu niebawem zaczynamy sezon grillowy więc nowe inspiracje z pewnością się przydadzą.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:1    Średnia:5/5]