Świąteczne menu macie już dopięte na ostatni guzik? Sami przygotowujecie święta czy idziecie w gościnę? Z propozycji świątecznych przepisów, które możecie dołączyć do swojego menu, na blogu pojawił się już fantastyczny schab ze śliwką, świąteczny deser last minute, który z pewnością przypadnie wszystkim do gustu, więc czas jeszcze na danie rybne. Może ryba po grecku? Co Wy na to? Moim corocznym faworytem jest ryba w pomidorach i oczywiście sałatka śledziowa z burakami (która no cóż, jest tak pyszna, że gości u nas nie tylko w okresie świątecznym 😉 W tym roku postanowiłam również wypróbować przepis na rybę po grecku z książki Anny Lewandowskiej z moimi małymi modyfikacjami. Jak wyszło? Zobaczcie sami!

Ryba po grecku w nieco innej odsłonie.

ryba-po-grecku-3

Składniki:

  • 1/2 kg filetów z dorsza
  • 3 marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/3 selera (korzeń)
  • 1/2 cebuli
  • Koncentrat pomidorowy 1/2 słoiczka
  • Ziele angielskie 2 szt
  • Listek laurowy 1 szt
  • Sezam
  • Kurkuma
  • Pieprz, sól
  • Sok z cytryny
  • Skórka z cytryny / trawa cytrynowa
  • Ostra papryka w proszku
  • Czubryca czerwona
  • Woda ok 1/2 szk.

Sposób przygotowania:

Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę obtaczamy w ziarnie sezamu i smażymy na oleju rzepakowym z obu stron. Usmażoną rybę odstawiamy do wystudzenia. Na pozostałym po smażeniu ryby oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, a następnie dodajemy startą marchewkę, seler i pietruszkę, chwilę przesmażamy. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, koncentrat pomidorowy, skórkę z cytryny i łyżeczkę trawy cytrynowej w proszku.

W oryginalnym przepisie użyta została świeża trawa cytrynowa bardzo drobno pokrojona, zamiast tego dodałam skórkę z cytryny i sproszkowaną trawę cytrynową. Dodatkowo podczas duszenia doprawiłam warzywa łyżką ostrej papryki w proszku oraz czubrycy czerwonej. Warzywa dusimy do momentu aż zmiękną. Rybę po grecku możemy podać na ciepło lub zimno, połączyć z warzywami lub ułożyć warstwowo bezpośrednio na talerzu. Sugerując się przepisem rybę połączyłam z warzywami dopiero na talerzu a także postawiłam na ciut większe kawałki dorsza.

ryba-po-grecku

Moja opinia:

Kolejnym razem z pewnością rybę pokroję na mniejsze części i od razu połączę z sosem warzywnym aby ryba przeszła dobrze smakiem warzyw. Najlepiej odstawić tak przygotowaną rybę na całą noc do lodówki, aby mogła się „przegryźć”. Dodatkowo przed podaniem można także skropić rybę sokiem z cytryny, lub podać z ćwiartkami cytryn aby goście samodzielnie mogli doprawić rybę na talerzu. Sos warzywny po moich małych modyfikacjach wyszedł rewelacyjny, delikatnie ostrawy a to za sprawą dodanej czubrycy czerwonej i papryki. Często do dań z pomidorami dodaje czubrycę, która zaostrza potrawę i daje oryginalny posmak. Gdy będziecie mieli okazję warto uzupełnić swoje zapasy o tę przyprawę. Po małych modyfikacjach jak najbardziej ryba po grecku może trafić na wigilijną kolację.

ryba-po-grecku-2

A jakie dania pojawią się na Waszym wigilijnym stole? Z czego nie jesteście w stanie zrezygnować?

Pozdrawiam

SmakUla.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook14Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone