W takie dni jak dziś dania jednogarnkowe sprawdzają się najlepiej! Niewiele przy nich roboty, świetnie rozgrzewają a i wrzucić do nich można lodówkowe resztki. Risotto z kurczakiem to mój kolejny sposób na jesienne chłody. Danie jest bardzo treściwe, rozgrzewające a przy tym wyjątkowo smaczne.
Składniki:
- Pierś z kurczaka 500g
- Ryż 200g
- Marchew 2 szt
- Papryka 2 szt
- Cebula 1 szt
- Pomidory w puszce
- Kukurydza 1/2 puszki
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i odrobina wędzonej, czosnek niedźwiedzi lub granulowany
- Bulion warzywny lub woda
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Wsypujemy suchy ryż, smażymy chwilę, i podlewamy bulionem warzywnym, wodą, lub nieco oszukaną wersją bulionu warzywnego – woda z suszem warzywnym gotowana przez 15-20 minut. Poziom wody powinien być nieco wyższy niż poziom ryżu. Do ryżu dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem.
Po 10 minutach dodajemy pomidory z puszki i dalej dusimy pod przykryciem. Co pewien czas mieszamy risotto a w razie potrzeby podlewamy wodą. Gdy ryż jest już prawie miękki dodajemy kukurydzę z puszki i zaczynamy doprawiać do smaku papryką słodką, ostrą, ewentualnie odrobiną wędzonej i czosnkiem. Risotto mieszamy już nieco częściej a także zdejmujemy pokrywkę by odparować nadmiar wody. Risotto z kurczakiem podajemy obficie posypane natką pietruszki- źródło witaminy C.
Jesienią rozgrzewające dania jednogarnkowe i oczywiście gęste zupy pojawiają się na moim stole najczęściej, gdy tylko za oknem deszcz i zawieja moje obiadowe myśli krążą wyłącznie wokół tych propozycji. Do grona moich ulubieńców dołączyło również risotto z kurczakiem. Oprócz składników wskazanych w przepisie spokojnie możecie pokombinować z dynią, pieczarkami, cukinią czy innymi warzywnymi ulubieńcami.
Pozdrawiam
SmakUla.
Na ile osób starczy ten przepis?
około 5 porcji
Super przepis,nie raz go stosowałam i zawsze wychodzi,jestem miłośniczką dan jednogarkowych ( mniej zmywania),polecam!
Cieszę się, że posmakowało i bardzo dziękuję za komentarz 🙂
Pozdrawiam 🙂
nic dodać nic ująć, fenomenalnie 🙂
Dziękuję 🙂