Risotto z kurczakiem danie jednogarnkowe

W takie dni jak dziś dania jednogarnkowe sprawdzają się najlepiej! Niewiele przy nich roboty, świetnie rozgrzewają a i wrzucić do nich można lodówkowe resztki. Risotto z kurczakiem to mój kolejny sposób na jesienne chłody. Danie jest bardzo treściwe, rozgrzewające a przy tym wyjątkowo smaczne.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka 500g
  • Ryż 200g
  • Marchew 2 szt
  • Papryka 2 szt
  • Cebula 1 szt
  • Pomidory w puszce
  • Kukurydza 1/2 puszki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i odrobina wędzonej, czosnek niedźwiedzi lub granulowany
  • Bulion warzywny lub woda

risotto-2

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Wsypujemy suchy ryż, smażymy chwilę, i podlewamy bulionem warzywnym, wodą, lub nieco oszukaną wersją bulionu warzywnego – woda z suszem warzywnym gotowana przez 15-20 minut. Poziom wody powinien być nieco wyższy niż poziom ryżu. Do ryżu dodajemy marchewkę obraną i pokrojoną w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy pod przykryciem.

Po 10 minutach dodajemy pomidory z puszki i dalej dusimy pod przykryciem. Co pewien czas mieszamy risotto a w razie potrzeby podlewamy wodą. Gdy ryż jest już prawie miękki dodajemy kukurydzę z puszki i zaczynamy doprawiać do smaku papryką słodką, ostrą, ewentualnie odrobiną wędzonej i czosnkiem. Risotto mieszamy już nieco częściej a także zdejmujemy pokrywkę by odparować nadmiar wody. Risotto z kurczakiem podajemy obficie posypane natką pietruszki- źródło witaminy C.

risotto-na-talerzu

Jesienią rozgrzewające dania jednogarnkowe i oczywiście gęste zupy pojawiają się na moim stole najczęściej, gdy tylko za oknem deszcz i zawieja moje obiadowe myśli krążą wyłącznie wokół tych propozycji. Do grona moich ulubieńców dołączyło również risotto z kurczakiem. Oprócz składników wskazanych w przepisie spokojnie możecie pokombinować z dynią, pieczarkami, cukinią czy innymi warzywnymi ulubieńcami.

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 3.4]

Komentarzy

  1. joanna

    Na ile osób starczy ten przepis?

    • SmakUla

      około 5 porcji

  2. MamaKacperka

    Super przepis,nie raz go stosowałam i zawsze wychodzi,jestem miłośniczką dan jednogarkowych ( mniej zmywania),polecam!

    • SmakUla

      Cieszę się, że posmakowało i bardzo dziękuję za komentarz 🙂
      Pozdrawiam 🙂

  3. Ola

    nic dodać nic ująć, fenomenalnie 🙂

    • SmakUla

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2024 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑