Dziś już ostatni wpis z serii Wielkanocnych inspiracji. W ostatnich dniach prezentowałam Wam przepis na rozpływające się w ustach, musztardowe mięsko pieczone oraz faszerowane jajka z łososiem wędzonym, które pięknie prezentują się na świątecznym stole i smakują wyśmienicie. Było również kilka trików na odchudzenie naszych świątecznych dań oraz pomysłów na majonezowe zamienniki.
Jedyne czego brakuje to pysznego deseru. Długo zastanawiałam się co mogłabym Wam zaprezentować oprócz świątecznych serników, mazurków i bab Wielkanocnych, niestety w tej kwestii nie jestem jeszcze ekspertem, ale mam nadzieję że za rok Was zaskoczę 🙂 Moje myśli krążyły także wokół ciasta szpinakowego zielone, wiosenne, na Wielkanoc w sam raz.
Pomimo, że ciacho pyszne to miałam ochotę na coś innego, nowego i ku mojej radości znalazłam nową inspirację! Przepis, który chciałabym Wam dziś przedstawić znalazłam na blogu hpba.pl Od pierwszej chwili gdy zobaczyłam pięknie wyglądające, do tego zdrowe, kuleczki rafaello w wersji black&white wiedziałam że muszę takie przygotować! Proporcje i składniki troszkę zmodyfikowałam i do dzieła, święta niebawem, więc czas wypróbować nowe przepisy.
Składniki:
- Kasza jaglana ok. 200-250 g
- Mleko kokosowe (1 puszka)
- Wiórki kokosowe (6-7 łyżek do masy + do obtoczenia)
- Kakao
- Miód 6-7 łyżek
- Migdały
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gdy woda odparuje, dodajemy do garnka mleko kokosowe, 6-7 łyżek miodu, 6-7 łyżek wiórek kokosowych, całość chwilę gotujemy i obserwujemy konsystencję masy. Jeśli jest mało kleista i zbyt rzadka, gotujemy jeszcze chwilę, pamiętając o częstym mieszaniu. Jeśli masa wyszła zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody i mieszamy. Po odparowaniu nadmiaru wody zdejmujemy masę z ognia i studzimy.
Przestudzoną masę blendujemy i zabieramy się za formowanie kulek. Aby otrzymać rafaello w wersji black&white należy przygotować miseczkę z wiórkami kokosowymi, drugą natomiast z kakao do obtoczenia naszych kulek. Następnie bierzemy porcję masy na jedną kulkę, wkładamy do środka orzech, formujemy kulkę, a na koniec obtaczamy w białej lub czarnej posypce.
I gotowe! Świąteczne rafaello bez pieczenia w wersji black&white prezentuje się świetnie i tak też smakuje. Przepis wypróbowany i zdecydowanie godny polecenia, Twoi świąteczni goście będą z pewnością zaskoczenie, że z kaszy jaglanej można przygotować takie cudeńka.
Z podanej porcji otrzymałam ok 40 kulek rafaello a ich przygotowanie zajęło mi mniej więcej 50 minut. Przepis na rafaello bez pieczenia to coś nowego w mojej kuchni, przygotowane zostało po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Cudowny zapach mleka kokosowego, który unosił się w całym domu to dodatkowy atut tego przepisu. Mam nadzieję, że skusicie się na małe eksperymenty, a może znacie już ten przepis?
Kończąc, tym słodkim akcentem, cykl Wielkanocnych inspiracji chciałabym już dziś życzyć Wam:
Smakowitych
Mile spędzonych w rodzinnym gronie
Apetycznych
Kolorowych
Uśmiechniętych i radosnych
Lekkich a zarazem luźnych (zwłaszcza spodni ;),
A w poniedziałek całkiem lanych
Świąt Wielkanocnych 🙂
Ściskam świątecznie
SmakUla.
Witaj
Organizuję
KONKURS KULINARNY- Słodki prezent na Dzień Matki
Zapraszam zatem do udziału w konkursie !
Konkurs będzie trwał do Dnia Matki czyli 26 maja!
Wyniki zostaną ogłoszone do 31 maja
Więcej szczegółów u mnie na blogu 🙂
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2014/05/konkurs-sodki-prezent-na-dzien-matki.html
zrobię zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste