Małe przyjemności od samego rana? A czemu by nie! Porządne śniadanie zdecydowanie może umilić nam każdy poranek. A jak mowa już o umilaczach to chyba najlepiej sprawdzi się w tej roli śniadanie na słodko, do tego dobra, duża kawa i mogę zaczynać dzień z szerokim uśmiechem na twarzy. Oprócz smakowitości naszego pierwszego posiłku dobrze jakby był on również szybki w przygotowaniu, a to mogą zagwarantować Wam racuchy pełnoziarniste bez drożdży. Zarówno pyszne jak i banalnie proste, do tego z porządną dawką świeżych witamin prosto z sezonowych owoców. No to co? Do dzieła!

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • Maślanka 400 ml
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 2 szkl.
  • Jajka 2 szt
  • Soda 1 pełna łyżeczka
  • Miód/ cukier waniliowy 1 łyżka
  • Sól
  • Olej do smażenia kokosowy lub rzepakowy
  • Owoce do podania: u mnie figa, nektarynka i gruszka

racuszki

Sposób przygotowania:

Maślankę łączymy z jajkami i chwilę blendujemy. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki oraz miód lub cukier i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymane ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki kładziemy porcje ciasta. Na tak przygotowane racuchy, jeszcze przed odwróceniem na drugą stronę, możemy poukładać kawałki owoców np. jabłka, gruszki. Racuchy smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym i zjadamy. Racuchy pełnoziarniste najlepiej smakują z domowymi powidłami lub z górą świeżych owoców posypanych wiórkami kokosowymi.

racuszki-na-talerzu-2

Aby dodać racuchom zdrowotnych walorów do ciasta możemy dodać siemię lniane lub nasiona chia, pokruszone orzechy lub wiórki kokosowe. Smak możemy zmienić dodając łyżkę kakao. Najlepsze śniadanie na niedzielny poranek!

Miłej niedzieli

SmakUla

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook5Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone