Czas na deser! I to nie byle jaki bo super pyszny pudding chia z borówkami i brzoskwinią. Idealny na lato, delikatnie kokosowy, pełen sezonowych owoców. Pudding chia świetnie sprawdzi się również w formie drugiego śniadania. Ma lekką konsystencję a serwowany prosto z lodówki z pewnością zastąpi deser lodowy podczas upalnych dni. To co do dzieła!
Składniki na 1 porcję:
- Nasiona chia 3 łyżeczki
- Mleko 100 ml (roślinne lub zwierzęce)
- Wiórki kokosowe 1 łyżka
- Owoce: borówki, brzoskwinie, maliny, mango
Sposób przygotowania:
Do miseczki wsypujemy nasiona chia, dodajemy mleko, wiórki kokosowe i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut po czym raz jeszcze mieszamy i dokładnie rozbijamy powstałe grudki ( ten etap możemy powtórzyć z dwa razy). Tak przygotowane nasiona odstawiamy na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc, do lodówki.
Gdy nasiona chia napęcznieją i „wchłoną” całe mleko zabieramy się za uzupełnienie puddingu chia owocami. I tu czeka nas pełna dowolność. Z owoców możemy przygotować mus i wyłożyć go na dnie szklanki lub ozdobić pudding chia świeżymi, sezonowymi owocami. W mojej wersji pudding chia został podany z musem brzoskwiniowym, borówkami, malinami i kawałkami brzoskwiń, do dekoracji odrobina mięty i piękny deser gotowy.
Pudding chia z borówkami to genialny sposób na zdrowy deser czy letnią wersję drugiego śniadania. Pamiętajcie że nasiona chia to źródło kwasów tłuszczowych omega 3, więc osoby, które nie przepadają za rybami powinny włączyć nasiona chia do swojej diety. Ponadto nasiona chia zawierają wapń, żelazo, magnez, potas oraz oczywiście błonnik a tym samym wspomagają pracę jelit. Dzienna dawka nasion chia nie powinna przekroczyć 15 g czyli ok 3 łyżeczek nasion.
Jeśli nie jedliście jeszcze puddingu chia spróbujcie koniecznie!
Pozdrawiam
SmakUla.
Pudding chia pycha! Uwielbiam 🙂
Bardzo mnie to cieszy, że tak Ci posmakowało 🙂
mnie też to bardzo cieszy 😀 😀 😀