Wigilia już za parę dni, więc jeśli poszukujecie jeszcze ostatnich inspiracji na nieco lżejsze potrawy świąteczne to serdecznie zapraszam, pstrąg w sosie cytrynowo-kokosowym sprawdzi się wyśmienicie. 

Delikatny, aromatyczny i soczysty, do tego ograniczamy kaloryczność potrawy piekąc ją w piekarniku zamiast smażąc. Nie trzeba wietrzyć mieszkania tuż przed kolacją, nie trzeba sprzątać kuchenki po smażeniu i można zjadać bez wyrzutów sumienia, same plusy 😉

Składniki:

  • Pstrąg filet ok 600 g
  • Cytryna 1/3 szt
  • Mleczko kokosowe 3 łyżki
  • Liście limonki Kaffir 3 szt (opcjonalnie)
  • Przyprawy: sól, pieprz, trawa cytrynowa (opcjonalnie)
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Filet z pstrąga myjemy, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem. Mleczko kokosowe łączymy z sokiem z cytryny i opcjonalnie liśćmi limonki oraz trawą cytrynową. Przygotowanym sosem zalewamy rybę i odstawiamy na ok. 3 h do lodówki. Po tym czasie rybę wraz z sosem układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 15 minut w temp. 180°C. Podajemy z natką pietruszki i kawałkami cytryn. Pstrąga możemy zamienić na filet z karpia lub sandacza, które równie dobrze będą pasowały do cytrynowo-kokosowej marynaty.

Pstrąg w sosie cytrynowo-kokosowym wychodzi bardzo soczysty i delikatny. Nie musicie się obawiać że smak kokosu zdominuje potrawę, bo zdecydowanie przeważa cytrynka, delikatnie złagodzona aksamitnym mleczkiem. Ryba najlepiej smakuje na ciepło prosto z piekarnika, a że jej czas pieczenia to tylko 15 minut więc na spokojnie możemy wstawić ją tuz przed kolacją wigilijną, nie obawiając się dość uciążliwego zapachu smażonej ryby. To zdecydowanie lżejsza propozycja wigilijnej potrawy, więc może warto przygotować ją na Wigilię?

Samych pyszności na świątecznym stole,

SmakUla.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]