Placki ze szpinakiem czyli jak polubić szpinak

Kupiliśmy ostatnio mąkę kukurydzianą. Początkowo z myślą pieczenia domowego chleba lub bułeczek, ale ostatecznie wylądowała ona w szufladzie kuchennej i czekała na lepsze czasy i odrobinę weny.

Lepsze czasy nadeszły, gdy otwierając zamrażarkę oczom moim ukazał się szpinak. Lodówka z kolei zaopatrzona w pierś z kurczaka i ser typu feta, może coś z tego będzie. Przeszło mi przez głowę kilka pomysłów, a na dłużej pozostała myśl o plackach ze szpinakiem. Obiad szybki, a i szpinak podany w troszkę innej formie. Produkty wszystkie mam więc do dzieła- akcja opróżnianie lodówki przed świętami rozpoczęta 😉

Składniki których potrzebujesz:

  • Szpinak mrożony 450g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Feta
  • Pierś z kurczaka ok 500g
  • Mąka kukurydziana 1 szkl. (lub inna)
  • Jajko
  • Mleko 1 szkl.
  • Sól
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ostra papryka, opcjonalnie bazylia lub zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

skladniki

Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy aż do momentu rozmrożenia. Szpinak lekko dusimy, po czym dodajemy fetę, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy chwilę i odstawiamy do przestudzenia.

W wysokim naczyniu zaczynamy przygotowywać ciasto do naszych placków. Łączymy ze sobą mąkę, jajko, sól i mleko. Całość miksujemy. Do ciasta dodajemy masę szpinakową oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka przyprawioną solą i pieprzem. Ciasto, które otrzymamy powinno mieć dość gęstą konsystencję. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy bez tłuszczu.

Ja zazwyczaj pierwszego placka traktuję jako tester, po usmażeniu wiem czy ciasto jest odpowiednio doprawione. W przypadku dzisiejszej porcji ciasto wymagało odrobiny więcej soli. Placki możemy zjadać na sucho, posypane delikatnie startym serem lub z ketchupem. Pychotka!

placki_ze_szpinakiem

Osobom, które nie przepadają za szpinakiem proponuję na początek dodać połowę opakowania szpinaku i spróbować. Szpinak w tej formie smakuje zdecydowanie inaczej niż zielona papka na talerzu, do której zmuszano nas w dzieciństwie, więc naprawdę warto przełamać niechęć i skusić się na placki ze szpinakiem. Dodatkowo danie można urozmaicić dodając suszone pomidory lub inne przyprawy np. bazylię, zioła prowansalskie. Osoby, które dbają o swoją linię szczególnie powinny zwrócić uwagę na szpinak, gdyż zawiera on niewiele kalorii (100g- 16kcal), witaminy z grupy B, potas i żelazo.

placki ze szpinakiem 2

A jakie jest Twoje ulubione danie ze szpinakiem? Próbowaliście już szpinaku na słodko? Jeśli nie, szybko nadróbcie w nadchodzący weekend, przepis znajdziecie tutaj.

Pozdrawiam

SmakUla.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3.7]

Komentarzy

  1. mięsko

    czy surowe mięso w cieście dobrze się usmaży w placku? a może kurczaka należy najpierw podsmażyć?

    • SmakUla

      Spokojnie się usmaży, należy pokroić pierś z kurczaka w drobniejszą kostkę 🙂
      Pozdrawiam 🙂

  2. Robacek

    Uwielbiam placki!!! ale że ze szpinakiem…? Przyznam, że początkowo nie byłam przekonana, gdyż nie przepadam za szpinakiem, ale skusiłam się i spróbowałam. Placki okazały się smaczne 😉 Jest to zupełnie inna propozycja- wyjątkowa, ciekawa i smaczna, polecam! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

© 2024 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑