Kupiliśmy ostatnio mąkę kukurydzianą. Początkowo z myślą pieczenia domowego chleba lub bułeczek, ale ostatecznie wylądowała ona w szufladzie kuchennej i czekała na lepsze czasy i odrobinę weny.
Lepsze czasy nadeszły, gdy otwierając zamrażarkę oczom moim ukazał się szpinak. Lodówka z kolei zaopatrzona w pierś z kurczaka i ser typu feta, może coś z tego będzie. Przeszło mi przez głowę kilka pomysłów, a na dłużej pozostała myśl o plackach ze szpinakiem. Obiad szybki, a i szpinak podany w troszkę innej formie. Produkty wszystkie mam więc do dzieła- akcja opróżnianie lodówki przed świętami rozpoczęta 😉
Składniki których potrzebujesz:
- Szpinak mrożony 450g
- Czosnek 4 ząbki
- Feta
- Pierś z kurczaka ok 500g
- Mąka kukurydziana 1 szkl. (lub inna)
- Jajko
- Mleko 1 szkl.
- Sól
- Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, ostra papryka, opcjonalnie bazylia lub zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Zamrożony szpinak wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy aż do momentu rozmrożenia. Szpinak lekko dusimy, po czym dodajemy fetę, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy chwilę i odstawiamy do przestudzenia.
W wysokim naczyniu zaczynamy przygotowywać ciasto do naszych placków. Łączymy ze sobą mąkę, jajko, sól i mleko. Całość miksujemy. Do ciasta dodajemy masę szpinakową oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka przyprawioną solą i pieprzem. Ciasto, które otrzymamy powinno mieć dość gęstą konsystencję. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy bez tłuszczu.
Ja zazwyczaj pierwszego placka traktuję jako tester, po usmażeniu wiem czy ciasto jest odpowiednio doprawione. W przypadku dzisiejszej porcji ciasto wymagało odrobiny więcej soli. Placki możemy zjadać na sucho, posypane delikatnie startym serem lub z ketchupem. Pychotka!
Osobom, które nie przepadają za szpinakiem proponuję na początek dodać połowę opakowania szpinaku i spróbować. Szpinak w tej formie smakuje zdecydowanie inaczej niż zielona papka na talerzu, do której zmuszano nas w dzieciństwie, więc naprawdę warto przełamać niechęć i skusić się na placki ze szpinakiem. Dodatkowo danie można urozmaicić dodając suszone pomidory lub inne przyprawy np. bazylię, zioła prowansalskie. Osoby, które dbają o swoją linię szczególnie powinny zwrócić uwagę na szpinak, gdyż zawiera on niewiele kalorii (100g- 16kcal), witaminy z grupy B, potas i żelazo.
A jakie jest Twoje ulubione danie ze szpinakiem? Próbowaliście już szpinaku na słodko? Jeśli nie, szybko nadróbcie w nadchodzący weekend, przepis znajdziecie tutaj.
Pozdrawiam
SmakUla.
czy surowe mięso w cieście dobrze się usmaży w placku? a może kurczaka należy najpierw podsmażyć?
Spokojnie się usmaży, należy pokroić pierś z kurczaka w drobniejszą kostkę 🙂
Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam placki!!! ale że ze szpinakiem…? Przyznam, że początkowo nie byłam przekonana, gdyż nie przepadam za szpinakiem, ale skusiłam się i spróbowałam. Placki okazały się smaczne 😉 Jest to zupełnie inna propozycja- wyjątkowa, ciekawa i smaczna, polecam! 😉