Dziś mecz, więc przydałaby się jakaś propozycja na pożywną kolację, aby mieć siłę kibicować. Placki z cukinią i łososiem to danie, które możemy zaserwować w porze obiadowej jak również podać na zimno jako kolację. Do tego talerz chrupiących warzyw, dip z jogurtu greckiego i możemy kibicować! To co, kto chętny na placki z cukinią i łososiem?

placki-z-cukinia-i-lososiem

Składniki:

  • Kasza gryczana biała 100g
  • Cukinia 1 szt
  • Łosoś wędzony 100g
  • Mąka 2 łyżki (u mnie z amarantusa)
  • Jajka 2 szt
  • Cebula mała
  • Sól odrobina
  • Pieprz
  • Koperek pęczek
  • Olej kokosowy

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu. Cukinię ścieramy na średniej wielkości oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Proponuję nie przesadzać z solą, gdyż łosoś doda słonego smaku plackom. Gdy cukinia puści wodę, dokładnie ją odciskamy i odlewamy wodę. Na patelnię przekładamy cebulę oraz łososia wędzonego pokrojonego w drobną kostkę. Podsmażamy chwilę, aż cebula lekko się zeszkli. Zawartość patelni przekładamy do miseczki z odciśniętą cukinią, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, 2 jajka, mąkę, drobno posiekany koperek oraz delikatnie przyprawiamy pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy lub inny do smażenia, wykładamy po łyżce farszu, lekko rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na złoto.

placki-z-lososiem-oraz-cukinia

sos-do-plackow-z-lososiem-i-cukinia

Placki podajemy z jogurtem greckim, koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Dodatkowo przed podaniem, placki z cukinią możemy udekorować drobno posiekanym łososiem. Kolacja świetnie skomponuje się z sałatką z miksu sałat i rzodkiewki. Tak przygotowani możemy zasiadać przed telewizor 😉 Miłego kibicowania!

placki-z-lososiem-i-cukinia

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:2    Średnia:1.5/5]
Podziel się...Share on Facebook18Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone