Placki serowo-cytrynowe czyli śniadanie na ciepło

Śniadanie ważna rzecz!

Słyszymy zewsząd i ja w zasadzie nie powiem nic więcej, bo ważna i już.

Swoją drogą jestem wdzięczna mojej mamie, że wyrobiła mi nawyk zjadania śniadania rano i jakoś nigdy nie sprawiało mi to problemu (przynajmniej odkąd pamiętam 😉 ). A wiem, że są osoby, które za nic w świecie nie przełkną nawet małego gryzka kanapki z rana, po prostu nie mogą i tyle!

Osobiście, śniadanie staram się zjadać najpóźniej 30 min po przebudzeniu. Mój organizm jest już tak zaprogramowany, że nie pozwoli mi zapomnieć o śniadaniu. W tygodniu, jak z zegarkiem w ręku, 6:30 i rozpoczyna wołanie mój mały głód 🙂

Od poniedziałku do piątku mój pierwszy posiłek dnia jest dość monotonny, aczkolwiek smaczny i pożywny.

Codziennie rano zjadam miseczkę musli zbożowych zalanych ciepłym mlekiem.

Takie śniadanie zaspokaja potrzeby organizmu na co najmniej 3h.

Ale wiadomo nie samymi płatkami człowiek żyje i od czasu do czasu chce mu się coś innego. Na takie właśnie zachcianki pozwalam sobie w weekendy i wtedy to staram się zmieniać i urozmaicać nasze śniadaniowe menu.

Stąd też dzisiejszy post z inspiracją na weekendowe śniadanie na ciepło.

„Szef kuchni” SmakUla poleca:

packi serowo-cytrynowe  czyli śniadanie na ciepło 😀

placki serowo-cytrynowe składniki

Składniki:

  • ok 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej ( u mnie akurat żytnia razowa, jeśli nie masz polecam wykończyć domowe zapasy mąki pszennej i zakupić pełnoziarnistą )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miodu (dodałam płynny miód żeby składniki łatwiej się połączyły)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • ok 300-400 g serka homogenizowanego naturalnego (ja zużyłam prawie całe opakowanie 400 g – wyszły intensywnie serowe )
  • 2 limonki lub duża cytryna
  • starta skórka z limonek lub cytryny
  • 0,5 szklanki mleka (ja dodaje mleko 1,5%)

 

Sposób przygotowania:

W misce łączę i mieszam suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane.

 

placki składniki suche

Następnie, w oddzielnej misce, łącze składniki mokre. Serek, jajka, miód, skórka i sok z limonki, mleko. Całość miksuje.

placki skladniki mokre

Gdy otrzymam jednolitą masę, stopniowo dodaję ją do części mącznej. Całość miksuje, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek.

(Jeśli Twoja masa jest zbyt gęsta, dolej mleka lub dodaj serka).

(Jeśli wyszła za rzadka dosyp mąki lub płatków owsianych).

I pozostaje tylko rozpocząć smażenie 🙂

placki-serowow-jogurtowe

Rumiane paluszki możesz podawać z ulubionymi owocami, pychaaaaa 🙂

placki serowe

Do tego filiżanka gorącej kawy i czuję, że dzień należy do mnie 😉

 

Pozdrawiam ciepło

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook8Google+3Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

6 Komentarze

  1. Rzeczywiście brzmi pysznie 🙂 robiłam kiedyś z serkiem wiejskim, ale na pewno wypróbuję i te 🙂

    • SmakUla
      SmakUla

      1 lutego 2014 at 10:02

      B. placki z serkiem wiejskim są równie pyszne:) dawno ich nie robiłam, ale niebawem zagoszczą w mojej kuchni 🙂

      Pozdrawiam cieplutko 🙂

  2. Placuszki były wyborne! Potwierdzam i gorąco polecam! 😉

  3. Wygladają pysznie! Muszę spróbować, szczególnie, że uwielbiam placki:) Tylko ta cytryna jakoś tak mi nie pasuje za bardzo… Bardzo ją czuć?

    • SmakUla
      SmakUla

      1 lutego 2014 at 10:00

      Justyno, cytryna nadaje tylko delikatny aromat, placki nie są przez to kwaśne.
      Ale jeśli nie przepadasz za cytryną czy limonkami spróbuj dodać sok z połówki pomarańczy i koniecznie daj znać jak wyszło, bo tej kombinacji jeszcze nie próbowałam a jest równie kusząca 🙂

      Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑