Placki kokosowe- śniadaniowe smaki

Lubię zacząć dzień na słodko. W tygodniu najczęściej pojawia się owsianka lub amarantusanka z owocami a w weekendy rozpoczynam placuszkowy raj 😉 Moim faworytem do tej pory były placki bananowe, ale że ostatnio kupiłam mąkę kokosową postanowiłam poeksperymentować i tak powstały placki kokosowe.Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową, ma jednak to do siebie, że bardzo chłonie wodę, zatem korzystając z niej w kuchni należy pamiętać aby płynnych składników dodać więcej niż w przypadku innych mąk. Jej atutem jest delikatnie słodkawy smak i zapach kokosa.

Składniki:

  • Jajka 2 szt
  • Mąka kokosowa 2 łyżki
  • Mleko 150 ml (najlepiej kokosowe lub migdałowe)
  • Nasiona chia 1 łyżka
  • Olej kokosowy
  • Syrop klonowy lub inny słód (opcjonalnie)
  • Owoce do podania

Sposób przygotowania:

Jajka łączymy z mąką, nasionami, chia, mlekiem i opcjonalnie syropem klonowym, ja syrop dodałam dopiero do mrożonych truskawek podgrzewając je na patelni. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Otrzymana masa powinna być nieco gęstsza niż ciasto naleśnikowe, jeśli konsystencja jest zbyt rzadka dodaj mąki, zbyt gęsta mleka.  Placki kokosowe smażymy na oleju kokosowym, podajemy z ulubionymi owocami lub konfiturą. Moje śniadaniowe placki kokosowe podałam z „konfiturą” na ciepło z truskawek i odrobiny syropu klonowego, można dodać również łyżeczkę kakao, aby nieco zaspokoić chęć na czekoladę.

Placki kokosowe świetnie sprawdzą się jako śniadania czy też przekąska w ciągu dnia. Idealnie nadadzą się do szkolnego czy pracowniczego lunch box’a. Ich wykonanie jest bardzo szybkie i proste, więc zachęcam do wypróbowania.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook5Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

2 Komentarz

  1. Wyglądają pysznie))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑