Weekendowe śniadania na słodko to już chyba taka nasza mała tradycja. Gdy tylko mam wolny weekend staram się przygotować choć jedno śniadanie na słodko, z górą owoców lub świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Dziś wybór padł na placki jogurtowe z jabłkiem. Poniższa porcja spokojnie starczy na 2 osoby, przygotowanie masy zajmie Wam około 10 minut plus czas potrzebny na smażenie. Małe przyjemności, niewielkim nakładem pracy 🙂 To co robimy jutro placki jogurtowe?
Składniki:
- Mąka pełnoziarnista 3 łyżki
- Jogurt naturalny 3 łyżki
- Jabłko 3 małe szt.
- Jajko 1 szt.
- Mleko 3 łyżki
- Miód 1 łyżeczka
- Olej kokosowy 3 łyżki (płynny)+ odrobina do smażenia
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
W misce łączymy jajko, jogurt, mleko i olej, całość dokładnie mieszamy po czym stopniowo zaczynamy dosypywać mąkę, ja wykorzystałam akurat mąkę jaglaną i placuszki wyszły super. Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu oraz szczyptę soli. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do masy (przed dodaniem odsączam jabłka z soku, który puściły aby ciasto nie było zbyt rzadkie). Patelnię smarujemy delikatnie olejem kokosowy i smażymy placki jogurtowe na niewielkim ogniu.
Placki są bardzo jabłkowe, pyszne, delikatne. Podajemy z ulubionymi owocami lub domową konfiturą. Ja nadal cieszę się jesiennym zapasem mojej czekośliwki, więc wybór dodatku do placków jogurtowych z jabłkiem był prosty 😉 Całość posypałam kruszonymi orzechami laskowymi i jest pyszka!
Miłego weekendu
SmakUla
Dodaj komentarz