Placki bananowe bez mąki – śniadanie na ciepło

Jakiś czas temu na portalu kobiece inspiracje wpadł mi w oko przepis na placki bananowe. Nie byłoby w tym nic zaskakującego, gdyby nie fakt, że placki zostały przygotowane tylko z dwóch składników!

Żadnej mąki ani innego zagęszczacza? Zaintrygował mnie ten pomysł, ale mimo wszystko lekko sceptycznie podeszłam do przepisu i przez jakiś czas nie mogłam się za niego zabrać. Aż do pewnego poranka, gdy postanowiłam zlitować się nad czerniejącym bananem i jego dwoma, nieco lepiej wyglądającymi kolegami.

skladniki placki

Zgodnie z przepisem obrałam i pokroiłam banany, dodałam 2 jaja i wszystko zblendowałam.

Efekt? Papka bananowa, konsystencją przypominająca bardziej koktajl bananowy niż ciasto na placki.

Ale co tam, próbujemy. Rozgrzałam patelnię i rozpoczęłam smażenie.

Powiem szczerze, pierwsze placki może nie wyglądały zbyt pięknie, ale po kilku próbach dochodziłam do wprawy.

W czym trudność? A no właśnie:

  1. Placki są bardzo delikatne, więc dość ostrożnie trzeba je przewracać,
  2. Proponuje smażyć placki na małym ogniu, bo spód szybko się przypala, a główni bohaterowie patelni nie „pozwolą się”  jeszcze przewrócić, tak aby udało Ci się zachować kształt placka 😉
  3. Placki najlepiej przewrócić, gdy na wierzchu zaczynają pojawiać się małe bąbelki (choć i ta zasadna nie zawsze działa )
  4. Przewracaj delikatnie i bardzo ostrożnie szeroką łopatką najlepiej teflonową

placki3 Nie poddałam się i cierpliwie doglądałam każdy placek z osobna, z czego bardzo się cieszę bo są przepyszne!!!! A pod koniec smażenia już nawet nieźle mi szło, więc liczę że przy kolejnym podejściu pójdzie jak z płatka.

Placki są intensywnie bananowe, puszyste i wprost rozpływają się w ustach. Mam też wrażenie, że dzięki tak niewielkiej liczbie składników są odrobinę „napowietrzone” i przez to tak delikatne.

Pychotka i aż żałuję że tak długo się im opierałam!

placuszki

 Proponuję podawać z ulubionymi owocami. Można również polać rozpuszczoną, gorzką czekoladą.

placki2

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis na placki bananowe bez mąki w najbliższy weekend.

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:2    Średnia:3.5/5]
Podziel się...Share on Facebook17Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1Email to someone

5 Komentarze

  1. Super danie . Łatwe ,szybkie i smaczne 🙂

  2. Bardzo dobry przepis na śniadanie – i fajny blog:) Pozdrawiam. M.B.

  3. Fajna, ciekawa propozycja na śniadanie. Ładne zdjęcia. Gratulacje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑