Pierogi z jagodami wakacyjny must cook!

Tak to się zaczyna niby niewinne pogaduchy na skype, krótkie planowanie sierpniowego spotkania a ja później śnie po nocach o pierogach! I to nie o byle jakich, bardzo konkretny egzemplarz mnie prześladuje, ten najbardziej letni… Jednym słowem pierogi z jagodami od środy zawładnęły moimi myślami.

Do sierpnia zbyt dużo czasu a ochota na pierogi była coraz większa. Do tego pogoda w Trójmieście nie sprzyjała opalaniu w ten weekend (a takie były pierwotne plany) więc postanowiłam zakasać rękawy i zaspokoić swoje pierogowe pragnienie. Jagody kupione, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby otwierać pierogarnię u SmakUli. Jagodowa wizja była tylko początkiem mego niecnego planu. W zamrażarce czekała również porcja gotowanego mięsa drobiowego przygotowana specjalnie do pierogów, więc jak szaleć to już szaleć za jednym razem zadbałam o wytrawny obiad, słodki deser jak i pyszne śniadanie na słodko!

pierogi z jagodami

Składniki na ciasto (wychodzi ok 90 pierogów):

  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Szczypta soli
  • Mąka do posypania

Składniki na farsz jagodowy:

  • Jagody
  • Śmietana 12%
  • Miód

Sposób przygotowania:

W misce łączymy mąkę, jajko, sól i oliwę. Lekko zagniatamy a następnie stopniowo dodajemy ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić się do rąk, następnie dzielimy je na połowę i wałkujemy na dość cienkie placki. Farsz na jagody to nic prostszego jak umyte i osuszone jagody, delikatnie oprószone mąką. Łyżeczką jagód napełniamy kółko wykrojone za pomocą szklanki, dokładnie zlepiamy i odkładamy na deskę oprószoną mąką. Pierogi z jagodami wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 2-3 minuty od ponownego zagotowania wody. Podajemy polane śmietaną z dodatkiem miodu oraz posypane świeżymi jagodami.

pierogi z gory

Pierogi z jagodami to zdecydowanie wakacyjny must cook! Możemy zaserwować je jako przepyszny deser lub niedzielne śniadanie na słodko. Ja część pierogów z jagodami rozłożyłam na tacce oprószonej mąką, przykryłam ręcznikami papierowymi i schowałam do lodówki. Dziś tylko zagotowałam wodę i w kilka chwil mieliśmy ciepłe śniadanie na słodko.

pierogi z jagodami na talerzu

A wy jakie pierogi zjadacie najchętniej?

Pozdrawiam

SmakUla.

 

  

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook6Google+1Tweet about this on TwitterPin on Pinterest1Email to someone

2 Komentarz

  1. Wyglądają cudownie i z pewnością pierogi z jagodami to jedne z moich ulubionych, choć jadam je bardzo rzadko :/ Poza tymi z jagodami to uwielbiam jeszcze z wiśniami, no i oczywiście ze śmietanką 🙂

    • SmakUla
      SmakUla

      8 września 2015 at 12:30

      Chyba nigdy nie miałam okazji jeść pierogów z wiśniami, może kiedyś przekonam się do wiśni i wypróbuje 🙂 A jak na razie porcja pierogów z jagodami czeka na jesienne chłody w zamrażarce 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑