Pierogi szpinakowe farsz mięsny i wegetariański

Pierogi?! Uwielbiam! W dzieciństwie stanowiły, obok łazanek, jedyną potrawę jaką jadałam podczas Wigilii. Tak, jako dziecko bardzo nie lubiłam ryb a Wigilia była jednym z najgorszych dni w roku, całą sytuację ratowały jedynie pierogi. Ile było próśb, krzyków i gróźb, gdy tylko mama sugerowała, że może by tak zrezygnować z pierogów w tym roku? O nie są święta, są pierogi! Ale żeby nie było, oprócz Pierwszego Pierogowego Łakomczucha, byłam w domu również pierwszym pierogo-zlepiaczem. Pomimo, iż polubiłam ryby to sentyment do pierogów pozostał. Jako, że prowadzę już własną kuchnię pierogi witają u mnie znacznie częściej, niż tylko w okresie świątecznym. Ostatnio przeglądając książkę Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej znalazłam przepis na zielone pierożki, decyzja w zasadzie podjęła się sama- na obiad mamy pierogi szpinakowe! Żeby nie było zbyt nudno powstały też 2 farsze mięsny i wegetariański.

Składniki na ciasto:

  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek mąki razowej
  • 4-5 kostek mrożonego szpinaku
  • 1 jajko
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:

Szpinak odmrażamy. W dużej misce łączymy obie mąki, jajko i szpinak. Lekko mieszamy składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody. Radzę jednak nie przesadzić z wodą, mrożony szpinak zawiera sporo wody więc odrobinę sklei ciasto. Gdy tak jak ja rozpędzicie się z woda, pozostaje już tylko stopniowe dodawanie mąki do momentu aż ciasto swobodnie będzie odchodzić od dłoni. Ciasto zagniatamy a następnie wałkujemy na cienki placek. Wykrajamy szklanką kółka, nakładamy farsz i zalepiamy. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia.

ciasto szpinakowe

Farsz wegetariański:

Zainspirowana przepisem Ewy Chodakowskiej postanowiłam odejść od tradycji przygotowywania wyłącznie mięsnych pierogów, zaczęłam kombinować.

skladniki na farsz

Składniki:

  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 cebuli
  • kilka zielonych oliwek (5-6)
  • czosnek 3 ząbki
  • 2 pomidory suszone
  • natka pietruszki
  • serek naturalny

 Sposób przygotowania:

Cebulę i cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone drobno pomidory. Zdejmujemy farsz z ognia, dodajemy kilka oliwek zielonych, natkę pietruszki oraz 1-2 łyżki serka naturalnego. Pozostawiamy do wystygnięcia a na koniec blendujemy na gładką masę.

Farsz mięsny z dodatkiem cukinii:

Składniki:

  • filet  z indyka ok. 350-400g (zmielone)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 średniej cukinii
  • sól, pieprz, czubryca zielona, gałka muszkatołowa

farsz

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz cukinię kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy mielone mięso z indyka. Gdy mięso jest już usmażone doprawiamy całość do smaku odrobiną soli, pieprzu, gałką muszkatołową oraz czubrycą zieloną. Pozostawiamy do przestudzenia po czym blendujemy na gładką masę.

Z podanych proporcji wyszło mi około 60 pierogów, starałam się jednak aby ciasto było jak najcieniej rozwałkowane, wtedy pierogi wychodzą najsmaczniejsze. Szpinak był praktycznie nie wyczuwalny w smaku, dodawał za to pięknego zielonego koloru. Farsz mięsny idealny nic dodać, nic ująć. W wersji wegetariańskiej dodałam zbyt dużo oliwek przez co nadzienie było kwaskowate. W podanym Wam przepisie zredukowałam ilość oliwek do zaledwie kilku zwieszając porcję cukinii teraz powinno być pysznie. Wiem jedno pierogi szpinakowe zajrzą jeszcze do mojej kuchni!

pierogi szpinakowe

A jak to jest z Wami, są wśród Was pierogowi maniacy? Jaki jest Wasz ulubiony farsz?

Pozdrawiam

SmakUla.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
Podziel się...Share on Facebook17Google+0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Email to someone

3 Komentarz

  1. Yummy yummy extra zielono:)

  2. Pierogi bardzo smaczne! w sumie bardziej smakowały mi te z farszem mięsnym, ale to dlatego, że nie przepadam za oliwkami ;P
    A ogólnie to najbardziej uwielbiam pierożki z mięsem i do tego cebulka zasmażana z boczusiem mniamiii! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie widoczny.

*

© 2017 SmakUla

Theme by Anders NorenGóra ↑