Jednym z pierwszych postów prezentowanych na blogu był przepis na pyszny domowy rosół gotowany bez użycia soli. By otrzymać aromatyczny wywar potrzeba odrobiny cierpliwości ale efekty są zdecydowanie genialne.
Oprócz pysznej zupy, pozostaje nam do dyspozycji także mięsko z ugotowanego kurczaka. Osobiście lubię zjeść je na ciepło prosto z zupy, lecz nie każdemu odpowiada jego smak.
Ale i na to jest sposób. Gotowane mięso możemy wykorzystać do przygotowania farszu do pierogów.
Pierogi uwielbiam, praktycznie w każdej postaci, pieczone, gotowane, z grzybami, mięsem i nie koniecznie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia, choć te smakują chyba najlepiej 🙂
Do mojego farszu wykorzystałam:
- mięso z kurczaka (ok. 4 większe kawałki bez skóry)
- warzywa z zupy (pietruszka, 2-3 marchewki)
- przyprawy: u mnie wersja delikatna – musztarda ok. 3 łyżeczki, curry, zielona czubryca, pieprz, sos sojowy, siemię lniane, natka pietruszki
- cebula
- czosnek 2 ząbki
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Kurczaka obieramy od kości. Mięso łączymy z pietruszka, marchewką oraz jajkiem, całość blendujemy. Do otrzymanej masy dodajemy przyprawy. Dobór mieszanki przypraw według uznania- mój farsz wyszedł dość delikatny, ale spokojnie można zaostrzyć smak dodając np. chili.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek, chwile podsmażamy. Na patelnię przekładamy masę mięsno- warzywną, dodajemy siemię lniane oraz natkę pietruszki. Całość podsmażamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Tak przygotowany farsz możemy spokojnie wrzucić do zamrażarki i wykorzystać w dowolnym momencie. Ja niestety, gdy zrobiłam farsz nie mogłam się już oprzeć, wizja pierogów na moim obiadowym talerzu była zbyt silna.
Zatem czas zabrać się za przygotowanie ciasta na pierogi.
Składniki:
- mąka ok. 3 szklanki (u mnie mąka razowa, więc pierogi wyszły ciemniejsze niż z maki pszennej)
- jajko
- szklanka letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, powoli dolewamy wodę z solą i zagniatamy wszystkie składniki. Dodajemy oliwę i rozpoczynamy wyrabianie ciasta.
Ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić się do rąk ( ok. 10 minut), w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Nasze ciasto dzielimy na dwie części (nie koniecznie ale mi ułatwia wałkowanie) i wałkujemy na cienkie placki. Im cieńsze i bardziej elastyczne ciasto wyrobimy, tym smaczniejsze pierogi otrzymamy.
Przy pomocy szklanki, z ciasta wyrajamy kółka…
…kładziemy łyżeczkę farszu i
i zalepiamy nasze pierogi
Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody.
Gotujemy ok. 12 minut od momentu ponownego zagotowania wody.
I oto gotowe pierogi z mięsem drobiowym podajemy z ulubioną surówką.
A Wy jaką wersję pierogów lubicie najbardziej?
Znacie jakieś sprawdzone triki, żeby pierogi się nie rozklejały podczas gotowania?
Pozdrawiam
SmakUla.
Żeby sie pierogi nie rozklejały trzeba je poślinić 😀
Dziękuję Romanie, przy kolejnych pierogach wypróbuję Twoją metodę 😉
Wyborne!!! Gorąco polecam! 😉
Ulala jakas znow nowosc . Zytnie pieroszki oczywiscie do wyprobowania. Kiss